Prednosti PVC-a

BLOG

Prednosti PVC-a

Prednosti PVC-a

Šta je polivinil-hlorid?

PVC ili jednostavno vinil, kako ga i najčešće zovu, je skraćeni naziv za polivinil-hlorid jednu od najkorišćenijih vrsta plastike koja se zbog svoje izuzetne prilagodljivosti i niske cene koristi u razne svrhe. Možda nekada i nismo svesni da nam se u ruci nalazi ova vrsta plastike. Polivinil-hlorid predstavlja najvredniji proizvod koji hemijska industrija može da ponudi i kao takav postao je nezamenjiv. Polovina od ukupno proizvedene količine PVC-a se koristi u sektoru građevinarstva.  

Kako se proizvodi PVC?

Vinil hlorid monomer, lako polimerizuje formirajući PVC. Polimerizacija podrazumeva hemijski proces kroz koji supstanca formira dva ili više molekula, koje nazivamo monomeri. U tačno definisanim i kontrolisanim uslovima odigrava se reakcija polimerizacije u kojoj se kao krajnji proizvod dobija supstanca sastavljena od mnogo osnovnih jedinica koje se ponavljaju u strukturi.
 
Iz hemijske formule –(CH2-CHCl)n– se može videti da polimer polivinil-hlorida u svom lancu sadrži atome hlora. Upravo prisutni hlor je zaslužan za osobinu samogasivosti PVC-a jer uslovljava veoma visoku tačku topljenja PVC-a (tačka topljenja PVC-a je 100-260 °C). 
 

Upotreba PVC-a

Polivinil-hlorid ima višestruku upotrebu, a zahvaljujući niskoj ceni postao je nezamenjiva sirovina koja je primenu našla u svim sferama života istisnuvši iz upotrebe sirovine koji su se godinama unazad koristili u procesu proizvodnje gotovih proizvoda. Pošto se za proizvodnju PVC-a koriste sirovine koje potiču od sirove nafte i natrijum-hlorida (kamena so), koja je u prirodi prisutna u velikim količinama i ne predstavlja izvor energije, za posledicu imamo manju potrošnju prirodnih resursa od ostalih polimera koji se masovno proizvode, a u potpunosti su derivati nafte. 

Sa druge strane, PVC se veoma lako razlaže pri veoma visokim temperaturama na hlorovodoničnu kiselinu i korozivni gas koji se mogu dalje koristiti kao sirovine. Kada ovo znamo jasno je zašto je PVC osvojio tržište.
 
Kao što smo već pomenuli najrasprostranjeniju primenu je našao u građevinarstvu. Koristi se za proizvodnju PVC profila od kojih se proizvodi PVC stolarija, zatim za kanalizacionu i vodovodnu mrežu, za ventilacione instalacije, oluke, roletne, tapete, za izolaciju električnih kablova...
 
U industriji za pakovanje (kese, poklopci za tegle, falše, folije...), u medicini (epruvete, kese za različite namene, hirurške rukavice..), u automobilskoj industriji PVC je našao široku primenu u  dobrog dela unutrašnjosti automobila, pojedinih delova poput brisača, podnih prostirki i sl. Industrija igračaka, sportskih rekvizita, kreditnih kartica i svakako moramo pomenuti plastične kese koje su dostupne na svakom koraku,a istisnule su papirne kao da nikada nisu postojale. 

PVC je prijatelj prirode

I dok se nekada smatralo da je PVC gorući ekološki problem, danas se sa sigurnošću može tvrditi da je to materijal koji se u potpunosti reciklira poput stakla ili papira. Jedini problem je što je kabast otpad. Zahvaljujući pronalasku i širokoj upotrebi PVC-a koji je u svim segmentima života, gde je to moguće, zamenio proizvode od drveta smanjena je potreba za sečom šuma.
Ukoliko  analiziramo samo proizvodnju stolarije jasno je da su PVC prozori i vrata zbog
 
  • niske cene proizvodnje,
  • dugovečnosti,
  • energetske efikasnosti,
  • lakšeg održavanja i
  • mogućnosti izbora različitih  oblika, boja, načina otvaranja
 
odneli apsolutnu pobedu u odnosu na stolariju od drveta. A kada uzmemu u obzir i činjenicu da nije potrebno dodatno farbanje tokom procesa eksploatacije jasno je zašto je sektor građevinarstva tako rado prihvatio PVC kao sirovinu.
 

Šta još trebate da znate o PVC-u?

Proces proizvodnje PVC-a mora biti izvođen u strogo kontrolisanim uslovima. Osim toga u procesu proizvodnje PVC-a koji se koristi za izradu profila dodaju se određeni modifikatori koji povećavaju otpornost materijala, ali se dodaju i odgovarajući aditivi. Pošto dodaci koji se koriste u procesu proizvodnje PVC-a su i soli teških metala od kojih je olovo i njegove soli opasno po okolinu (živi svet), veoma je bitno da se pri izradi stolarije koriste PVC profili renomiranih svetskih proizvođača kako bi u potpunosti bili sigurni da je ispoštovan proces proizvodnje. Samo u tom slučaju ne postoje posledice po živi svet. Kvalitet ispred cene!

 
 
 
 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (0)

Nema komentara. Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

Nemačka kompanija INOUTIC – pionir u ekstrudiranju PVC profila koja to radi još od davne 1956. godine i MR PVC SISTEM D.O.O. – 100% srpsko preduzeće sa 14 godina iskustva u proizvodnji PVC prozora i vrata od PVC sistema INOUTIC sa ponosom nude 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.
PVC NEMAČKI SISTEMI IZ INOUTIC PORODICE PROFILA


Naši partneri