Okov stepen sigurnosti

Okov stepen sigurnosti

I stepen sigurnosti WK1 – podrazumeva bravljenje prozora u 5 tačaka gde se putem tzv. pečuraka prozor fiksira u sigunosne privatnike. Ovo predstavlja osnovni stepen sigurnosti koji ima otpornost najbliže telesnoj težini i obično se preporučuje za više spratove i potkrovlja. Ovaj stepen sigurnosti je najviše zastupljen u proizvodnji PVC prozora u Srbiji. Neke firme da bi pojeftinile cenu koštanja prozora čak izbegavaju i stavljanje zadnjeg zatvarača te uskraćuju stepen sigurnosti za bravljenje u vertikali i za jednu tačku zatvaranja.

II stepen sigurnosti WK2 – predstavlja sledeći stepen protivprovalne sigurnosti i funkcionalnosti prozora sa osam tačaka bravljenja, sigurnosnom ručicom i sigurnosnim staklom. Ovaj sistem okova naša firma preporučuje za prizemlja i podrume. Kod ovih okova postoji sigurnosni stoper kod ručice koji vas sprečava da pogrešnim okretanjem ručice blokirate funkcionisanje okova.

III stepen sigurnosti WK3 – predstavlja nadogradnju stepena sigurnosti WK2 uz dodavanje prihvatnika i pritvarača kao i stakla višeg stepena sigurnosti kao što je pamplex i sl. Ovaj stepen zaštite odbija provale alatom za odbijanje poput podiznih štangli, pajsera I sl. Minimalno vreme odbijanja provale je 5 minuta. Ovakav stepen zaštite preporučljiv je za objekte koji su na zabačenim mestima ili se u njima dugo ne boravi kao što su vikendice.

IV i V stepen sigurnosti WK4 I WK5 – su najviši stepeni zaštite koji odbijaju napade alatima poput čekića, brusilica, metkova itd. Uglavnom se nadograđuju ugradnjom sigurnosnih stakala najvišeg stepena odbijanja napada i ugradnjom sigurnosnih mehanizama poput šipova.