Ugradnja PVC vrata

Ugradnja PVC vrata

Kupili ste nova vrata, nije bilo lako, morali ste da obiđete sve firme i stovarišta, ali na kraju ste izabrali najkvalitetniji i najpovoljniju varijantu, tako da se vrlo zadovoljni svojim izborom. Ali sada vas čeka još jedan zadatak – ugraditi ta vrata. Na prvi pogled lakši zadatak, ali da li je baš tako. Znamo, a i vi sigurno znate nekog ko se dobro opekao kod montaže. Zato vam savetujemo da dobro pročitajte ovaj tekst.

Prvi korak– dobro meriti

Građevinska stolarija se pravi po standardima zašto što bi i građevisnki otvori (i kod vrata i kod prozora) trebalo da budu standardizovani. Ali koliko se na Balkanu standardi poštuju? Pošto i sami znate odgovor, metar u ruke i tri puta premeriti, kako otvore za vrata, tako i nova PVC vrata. Pošto znamo da samo mala nepreciznost vodi ka tome da mora da radi čekić i štemajz.

Ukoliko renovirate stari stan, pa skidate stara vrata, onda treba premeriti još tri puta, pošto retko se stara i nova stolarija podudara.

Drugi korak – skidanje stare stolarije

Kod skidanja starih vrata dodatno treba proveriti da li se nalaze ne nosećem zidu (ili ispod noseće grede), nije retko da su stari majstori baš tu pravili otvore. Skidanje stare stolarije ide klasičnim putem – prvo krila, pa ramovi, pa malo doterati ivice pazeći da ne oštetite zid. Ukoliko su korišćeni šrafovi za ankerisanje, onda šrafciger završava posao, naravno, ako se nisu zapekli, što je najčešće i slučaj. Tada je potrebno upotrebiti polugu i čekić, pa polako izbijati okvir prema spolja.

Treći korak – stavljanje novog rama

Kada postavljate novi ram treba ispod njega da ostavite 3 cm za prag. Zato je bolje prvo postaviti prag, dobro ga nivelisati, pa tek onda okvir PVC vrata. Da ne biste proveravali Marfijeva pravila, budite pažljivi i skoncentrisani kako biste ga okrenuli na pravu stranu (desno ili levo otvaranje vrata – mnogi su se tu uhvatili za glavu). Ram mora biti perfektno nivelisan, i horizonalno i vertikalno, od toga zavisi kako će vrata da rade. Koristi se visak ili libela. Najbolje da libelu u toku cele operacije postavljanja vrata uopšte ne ispuštate iz ruku. Malim drvenim klinovima koje se postavljaju između rama i zida možete fino podešavati poziciju i vršiti štelovanje.

Nismo pomenuli da ukoliko na okvirima nisu fabrički postavljene šarke, to morate učiniti sami. Dobro izmerite pozicije!
Kada je ram postavljen i nivelisan, nanosi se slilikon po celoj njegovoj dužini. Nakon toga sledi pričvršćivanje (ankerisanje) na zid. Potrebno je burgijama izbušiti rupe, staviti plastične tiplove i zašrafiti šrafove. Ništa lakše, zar ne? Treba samo paziti da se ne buši beton nego cigla, da se ne koriste premale ili predebele burgije (8 mm) i da se ne ošteti ili pomeri ram. Oko rama se nanosi pur pena, kako bi se zatvorili svi otvori između zida i rama, pa se onda gletovanjem fino obradi zid oko rama. Na kraju postavljaju se pervajzi.

Četvrti korak – postavljanje krila vrata na šarke

Ovde nema šta puno da se priča, krilo jednostavno podignite i stavite na šarke. Ukoliko nije fabrički postavljena, na krilu je potrebno montirati bravu.

Naredni korak – provera otvaranja i zatvaranja

Kada stignete dovde znaćete da li ste tačno merilili i da li ste dobro i precizno radili. Ukoliko vrata rade kako treba, otvaraju se, zatvaraju i zaključavavaju glatko, uspešno ste obavili zadatak. Ako nije sve kako treba…

Nadajte se da vrata rade bez problema, sitne korekcije su moguće, ali za krupnije greške potrebno je krenuti otpočetka.

Ukoliko niste sigurni da ste dorasli ovom zadatku,najbolje da se sa firmom koja isporučuje opremu dogovorite da oni izvrše i montažu. Malo ćete više platiti, ali zato je odgovornost i garancija njihova.