Roletne | Beograd

Roletne

zastita roletne

Roletna je prateći element prozora koji može ići uz prozor, ali se ne podrazumeva tako da pri naručivanju prozora ili informisanja o njegovoj ceni neopodno je naglasiti da li prozor ima roletnu ili ne.

Iako je osnovna funkcija roletne zamračenje prostorije, ona može dodatno obezbediti zaštitu objekta od sunca, kiše i snega, buke, itd. Takodje, njenom upotrebom se obezbedjuje dodatna izolacija na prozoru.

Osnovna podela roletni je na roletne sa unutrašnjom kutijom i na roletne sa spoljnom kutijom.

Unutrašnja kutija ulazi u visinu otvora i montira se na štok prozora, što znači da ukoliko je otvor visine 160 cm od toga prozor će zauzeti visinu od 140 cm, a ostalih 20 cm kutija roletne. Savremene unutrašnje kutije uglavnom imaju visinu od 20 cm. Roletna sa unutrašnjom kutijom se uglavnom preporučuje kao primarni izbor zbog svoje postojanosti, čvrstine, boljeg kvaliteta, boljeg tehničkog rešenja i boljeg naleganja na prozor. Ova kategorija postavlja se kod visokih otvora koji mnogo ne smanjuju visinu prozora i ne zauzimaju mu svetlu površinu ili kod starih otvora kod kojih je već postojala unutrašnja kutija, a koja se obično nalazila pod betonskim zubom.

U slučaju betonskog zuba najverovatnije će sa unutrašnje strane zida ostati nepopunjen prostor od 10-ak cm jer su stare kutije roletni obično bile u visini od 30 cm.

U izradi unutrašnjih roletni naša firma koristi isključivo originalna sistemska rešenja roletni sa aluminijumskim zastorom punjenim poliuretanom. Kutije su termoizolovane. Ovaj sistem roletne je moguće postavljati samo sa montažom prozora, ne i naknadno. U zavisnosti da li kupac uz prozor želi i roletnu i komarnik nudimo dve različite unutrašnje kutije: kutiju sa integrisanim rolo komarnikom i kutiju bez integrisanog komarnika.

roletna sa inregrisanim komarnikomRoletna sa integrisanim rolo komarnikom: Ovaj sistem odlikuje odlična izolovanost, snažnija konstrukcija te jednostavna i ekonomična ugradnja. Ima mogućnost skrivene ugradnje (skrivena kutija sa unutrašnje strane dostupna za prozorske profile do 73mm dubine, revizija je postavljena sa donje strane).

Ono što ovu roletnu izdvaja od drugih jeste mogućnost ugradnje rolo komarnika u samu kutiju roletne. Predstavlja veoma elegantno rešenje jer podrazumeva korišćenje iste vodjice za roletnu i za rolo komarnik. Pored toga, podržava i ugradnju motora i elektronike za roletne, kao i protivprovalnih elemenata.

roletna sa inregrisanim rolo komarnikom

Roletna bez integrisanog komarnika predstavlja nešto pristupačnije rešenje. Kutija je termoizolovana, ali nema mogućnost skrivene ugradnje sa unutrašnje strane. U kutiji ne postoji prostor za rolo komarnik, već mrežica za komarce dolazi u zasebnoj kutiji i može se ugradjivati izmedju prozora i roletne, u dodatnoj vodjici (ukoliko dubina zida to dozvoljava) ili se može postavljati na roletnu sa spoljašnje strane. Ovaj sistem podržava ugradnju motora za električni pogon roletne.

roletna bez inregrisanog rolo komarnika

roletna sa inregrisanim komarnikomSpoljna roletna predstavlja nužno rešenje ukoliko visine otvora ne dozvoljavaju da se stavi unutrašnja kutija ili ukoliko se roletna postavlja na već montiran prozor. Ova kutija je aluminijumska, punjena lamelicama sa poliuretanom. Montaža ove kutije podrazumeva montažu na gornju liniju štoka, a automat za povlačenje se montira bušenjem rupe kroz bočni štok. Visina ove kutije je cca 17 cm te se kad je prozor zatvoren kroz staklo ona vidi u visini od oko 5 cm.

Spoljne roletne

Spoljna podfasadna roletna je sistem sa kutijom skrivenom ispod fasade objekta. Kutija se postavlja sa spoljašnje strane prozora a prednji i bočni delovi se prekrivaju fasadom. Zahteva veću dubinu zida.

Može biti u dve varijante- sa integrisanim komarnikom i bez komarnika. Servisni poklopac je postavljen sa donje strane kutije, pa u svakom momentu omogućava pristup bez oštećenja fasade. Idealno je rešenje za nove objekte kod kojih nema mogućnosti ugradnje roletne sa unutrašnjom kutijom.

spoljna podfasadna roletna
spoljna podfasadna kutija
spoljna podfasadna kutija

U svakom slučaju postoji izbor, tako da se možete odlučiti za neku od gore navedenih roletni.

PVC stolarija

MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.

Naši partneri