Sve o staklu

Sve o staklu

Staklo je element u izradi prozora koji zauzima najveću površinu i samim tim ima najveći uticaj na toplotnu i zvučnu izolaciju stolarije.

U proizvodnji naše stolarije koristimo staklo poreklom iz Evropske Unije. U odabiru stakala možete birati sledeće opcije:

  • Običan Termopan 4+16+4 (za pvc) ili 4+12+4 (za aluminijum). Ovo predstavlja polaznu tačku u fomiranju cene prozora kao i energetske i zvučne efikanosti. Obično staklo obezbeđuje potpunu prozirnost. U opcijama običnog stakla u smislu termo i zvučne izolovanosti podvode se i različta dezenirana stakla griz, delta, peskirno, fluteks itd. koja se obično stavljaju na kupatila, svetlarnike ili na mesta gde ne želimo potpunu prozirnost. (u prilogu se nalaze sve performanse ovog paketa stakla)
  • Sledeći nivo u poboljšanju termo efikasnosti stakla pa samim tim i prozora je ugradnja stakala sa zaštitnim tzv. niskoemisionim filmom, koji predstavlja premaz srebra preko površine stakla i koji omogućava odbijanje spoljašnjeg uticaja da prodre unutra, bez obzira da li je u pitanju toplota ili hladnoća. Kod niskoemisionih premaza razlikujemo tvrdi film (tzv. 4 Season) i meki film. Naša firma zbog karakteristike mašine za pranja stakla koristi visoko kvalitetna stakla sa postojanijim, dugotrajnijim i otpornijim niskemisionim premazima. Stakla sa niskoemisonim premazom u termpanu po pravilu su uvek punjena argonom (plemenitim gasom koji poboljšava toplotnu izolaciju). Ova stakla imaju odsjaj plavičaste boje i nisu u potpunosti prozirna kao obično float staklo (u prilogu se nalaze sve performanse ovog paketa stakla sa tvrdim filmom).
  • Ukoliko želimo sledeći stepen poboljšanja toplotne a ovde i zvučne efikasnosti prozora preporučujemo ugradnju troslojnih stakla gde se u paketu termopana nalaze 3 sloja stakla od 4 mm, a između odgovarajuća lajsna. Dodatna efikasnost se postiže ugrađivanjem jednog sloja niskoemisonog stakla i punjenjem celog paketa argonom (u prilogu se nalaze sve performanse ovih paketa stakala).
  • Pored stakala koja zahtevaju poboljšanje energetske efikasnosti postoje stakla koja treba da doprinesu estetici objekta (stopsol u različitim bojama, parsol, bojeno itd.) kao i ona koja doprinose sigurnosti istih (pamplex staklo, kaljeno staklo, pancir itd).

Preuzmite dokumente u pdf formatu

Preuzmi dokument Preuzmite tehničke karakteristike stakla 4 Flot + 16 Argon + 4 LowE (niskoemisiono)

Preuzmi dokument Preuzmite tehničke karakteristike stakla 4 Flot + 16 Argon + 4 SCG (solar 4 godišnja doba)

Preuzmi dokument Preuzmite tehničke karakteristike stakla 4 LowE + 16 Argon + 4 Flot + 16 Argon + 4 SCG


Pogledajte slike različitih vrsta stakala


 

Običan float

Običan float

Niskoemisiono

Niskoemisiono

Stopsol bronza staklo

Stopsol bronza

Peskirno staklo

Peskirno

Industrijska delta

Industrijska delta

Griz staklo

Griz

Fluteks

Fluteks

Crna perla

Crna perla