Kondenzacija posle ugradnje PVC stolarije

Kondenzacija posle ugradnje PVC stolarije

Kondenzacija PVC prozora

Sa dolaskom zimskog perioda i prvih nižih temperatura često dolazi do kondenzacije i pojave vlage na novougrađenim PVC prozorima tj. staklima, a kasnije i do pojave buđi i gljivica, a što se često laički i nepravedno vezuje za ugradnju PVC prozora. Argumenti za to su ti što te pojave nije bilo dok su tu bili stari drveni prozori. Međutim problematika kondenzacije je mnogo komplikovanija jer nekoliko kvadratnih metara prozora nikako ne može uticati na energetsku ravnotežu niti na relativnu vlažnost vazduha što je ključni uzruk pojave kondenza na staklima.

Nekoliko primera iz svakodnevnog života mogu  pojasniti  ovu pojavu: stakla na naočarima se odmah zamagle kad uđete iz hladnog u toplu prostoriju, ili kondenzacija stakla u kolima u zimskom periodu kad više osoba sedne u njih, za ove situacije nećete kriviti loš kvalitet ramova i stakla kao ni loš kvalitet automobila u kojem sedite. Kondenzacija stakla u kolima se rešava uključivanjem ventilacije. Slična je situacija i sa stolarijom. U svim domaćinstvima obavljanjem svakodnevnih aktivnosti nastaje vlaga koja je prirodan proces i to kuvanjem, tuširanjem, sušenjem veša, a samo disanjem jednog čovek u toku dana proizvede 2,5 l tečnosti . Isušivanje građevinskih radova u enterijeru može biti još jedan od uzročnika pojave vlage u prostorijama. Postavlja se pitanje kako da ta vlaga izađe napolje.

Pojava kondenzacije u prostorijama

Činjenica je da drveni profili ne utiču na mikroklimu ništa više od plastičnih i da razlika u materijalu od kog se prave prozori nema bitan uticaj na cirkulaciju vazduha u prostoru. Međutim celokupna toplotna provodljivost i propustljivost vazduha kod prozora u savremenim uslovima gradnje je mnogo strožija i gubici toplote teže da se svedu na minimum. U prošlosti vlažnost vazduha u prostorijama se formirala u uslovima kada su fuge drvenih prozora slabije dihtovale od današnjih, kada je građevinski materijal koji se koristio (drvo, kreč, trska, glina..) imao niži prag propustljivosti vodene pare iz toplih prostorija ka spolja, ovaj gubitak toplote se nadoknađivao dodatnim zagrevanjem I cirkulacija vlage i vazduha u prostorijama je bila intenzivnija, međutim ovo je vodilo u veće troškove grejanja. Danas objekti moraju biti građeni tako da se obezbedi maksimalna toplotna izolacija što uz sve sve savremene uslove gradnje stvara efekat jedne “mini staklene bašte”. Kako rešiti problem kondenzacije u ovim uslovima?

Kako sprečiti kondenzaciju?

Pojava vlage se može rešiti ugradnjom ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u sam okvir prozora i obezbeđuju

  • cirkulaciju i
  • razmenu vazduha.

Međutim najjeftiniji I najzdraviji način sprečavanja kondenzacije je redovno provetravanje prostorija.  Na taj način u prostoriju ulazi svež i hladan vazduh, a vlažan i topao vazduh iz prostorije se isušuje i nakon toga može podneti više vlažnosti. Redovno provetravanje će sprečiti gomilanje vlage u prostoru i stvaranje kondenzacije na staklima i drugim hladnijim površinama. Provetravanje treba vršiti nekoliko puta dnevno I to tako što se prozor širom otvori na 4-5 minuta da bi došlo do razmene vazduha.