Zašto vam kondenzuju novi prozori i kako to rešiti

Zašto vam kondenzuju novi prozori i kako to rešiti

Sa dolaskom zimskog perioda i prvih nižih temperatura često dolazi do kondenzacije i pojave vlage na novougrađenim PVC prozorima tj. staklima, a kasnije i do pojave buđi i gljivica, a što se često laički i nepravedno vezuje za ugradnju PVC prozora. Argumenti za to su ti što te pojave nije bilo dok su tu bili stari drveni prozori. Međutim, problematika kondenzacije je mnogo komplikovanija jer nekoliko kvadratnih metara prozora nikako ne može uticati na energetsku ravnotežu niti na relativnu vlažnost vazduha što je ključni uzrok pojave kondenza na staklima.

Nekoliko primera iz svakodnevnog života mogu pojasniti ovu pojavu: stakla na naočarima se odmah zamagle kad uđete iz hladnog u toplu prostoriju, ili kondenzacija stakla u kolima u zimskom periodu kad više osoba sedne u njih – za ove situacije nećete kriviti loš kvalitet ramova i stakla kao ni loš kvalitet automobila u kojem sedite. Kondenzacija stakla u kolima se rešava uključivanjem ventilacije. Slična je situacija i sa stolarijom. U svim domaćinstvima obavljanjem svakodnevnih aktivnosti nastaje vlaga koja je prirodan proces i to kuvanjem, tuširanjem, sušenjem veša, a samo disanjem jednog čovek u toku dana proizvede 2,5 l tečnosti. Isušivanje građevinskih radova u enterijeru može biti još jedan od uzročnika pojave vlage u prostorijama. Takođe, pri promeni stolarije često se radi i termoizolacija prostora gde može doći do formiranja toplotnog mosta (hladnog mosta) koji je čest uzrok kondenzacije. Tipičan primer toplotnog mosta je kada je izolacija postavljena sa unutrašnje strane objekta. Betonska ploča koja se oslanja na zid nije izolovana i kao takva u zimskom periodu predstavlja hladan most, hladeći pod u prostoriji. Posledice toga su gubitak energije i neprijatno hladan pod i zid u tom delu prostorije.

Drugi tipičan primer je betonska terasa koja sa betonskom pločom u prostoriji čini jednu celinu.

Činjenica je da drveni profili ne utiču na mikroklimu ništa više od plastičnih i da razlika u materijalu od kog se prave prozori nema bitan uticaj na cirkulaciju vazduha u prostoru. Međutim, celokupna toplotna provodljivost i propustljivost vazduha kod prozora u savremenim uslovima gradnje je mnogo strožija i gubici toplote teže da se svedu na minimum. U prošlosti vlažnost vazduha u prostorijama se formirala u uslovima kada su fuge drvenih prozora slabije dihtovale od današnjih, kada je građevinski materijal koji se koristio (drvo, kreč, trska, glina..) imao niži prag propustljivosti vodene pare iz toplih prostorija ka spolja, ovaj gubitak toplote se nadoknađivao dodatnim zagrevanjem i cirkulacija vlage i vazduha u prostorijama je bila intenzivnija, međutim ovo je vodilo u veće troškove grejanja. Danas objekti moraju biti građeni tako da se obezbedi maksimalna toplotna izolacija što uz sve sve savremene uslove gradnje stvara efekat jedne “mini staklene bašte”.

Kako onda rešiti problem kondenzacije u ovim uslovima?

Kod pojave termičkih-hladnih mostova otkriti gde oni nastaju te ih izolovati.

Pojava vlage se može rešiti ugradnjom ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u sam okvir prozora i obezbeđuju:

  • cirkulaciju i
  • razmenu vazduha.

Međutim, najjeftiniji i najzdraviji način sprečavanja kondenzacije je redovno provetravanje prostorija. Na taj način u prostoriju ulazi svež i hladan vazduh, a vlažan i topao vazduh iz prostorije se isušuje i nakon toga može podneti više vlažnosti. Redovno provetravanje će sprečiti gomilanje vlage u prostoru i stvaranje kondenzacije na staklima i drugim hladnijim površinama. Provetravanje treba vršiti nekoliko puta dnevno I to tako što se prozor širom otvori na 4-5 minuta da bi došlo do razmene vazduha.

Kada niste u mogućnosti da redovno luftirate ili ne želite da gubite akumuliranu toplotu u životnom prostoru, smart ručice koje mi koristimo omogućavaju vam da prozor postavite u položaj mikrocirkulacije vazduha gde se ne gubi toplota a obezbeđuje se razmena vlažnog I suvog vazduha. Ručicu je potrebno staviti u položaj od 45° i povući kao da želite da otvorite prozor.