Proizvodnja PVC stolarije

BLOG

Proizvodnja PVC stolarije

Danas na tržištu Srbije postoji veliki broj preduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom PVC stolarije. Razloga ima nekoliko:

 • PVC stolarija je popularna: ona poseduje osobine koje je rangiraju ispred drugih vrsta (drvene ili aluminjumske).
   
 • Zgrade i kuće u našoj zemlji su izgrađene pre nekoliko decenija, u vremenu kada se nije vodilo računa o energetskoj efikasnosti i štednji energije. Stolarija (u većini slučajeva radi se o drvenoj stolariji) koja se tada ugrađivala se amortizovala, iskrivila, ispucala, termoizolacija je minimalna, i ona mora da se menja. Najbolja zamena je PVC stolarija.
   
 • Cena PVC stolarije je konkurentna, još kada se ukalkuliše jednostavno i jeftino održavanje, velika trajnost od nekoliko decenija i i ušteda na računima za grejanje ona je još isplatlivija. 
Zbog svih ovih razloga, prodaja PVC stolarije cveta, tako da je logično da su  poslovni i preduzimljivi ljudi videli ovde svoju šansu za zaradu. 
 
 

Proizvodnja PVC prozora

Kompanije koje se bave PVC prozorima su organizovali njihovu proizvodnju tako što nabavljaju osnovne sastavne delove iz inostranstva kod specijalizovanih firmi, i posle te delove sastavljaju u svojim pogonima.
 
Osnovni sastavni delovi kod PVC prozora su:
 • Ramovi
 • Okov
 • Stakla
Postoje još i dodatni delovi koji se dodaju po želji kao što su roletne, komarnici, okapnice, žaluzine, zavese i dr. 
 
Profili – izrađuju se u različitim dimenzijama, formama (lučni, trouglasti, kvadratni, okrugli, pravougaoni), u svim bojama i broju komora (4, 5, 6).  
 
 
Stakla – mogu da budu od jednog, dva ili tri panela. Između panela se ubacuje argon ili neki drugi plemeniti gas, koji poseduje velika izolaciona svojstva (tz. termopan). Stakla se nabavljaju većinom iz inostranstva, kvalitet je od najboljeg do krajno sumljivog. Treba obratiti pažnju da termopan ne propušta, u protivnom prozori se zamagljuju i nemaju dobra izolaciona svojstva. 
 
Okov (kvake, držači, ručke, brave, mehanizmi za otvaranje) - vrlo je važan pošto okov drži sve delove prozora u jedan sistem, i omogućuje njegovo funkcionisanje.  
Ozbiljne firme daju garanciju na najmanje 10000 otvaranja (ili 3-5 godina). Treba znati da delovi mehanizma različitih proizvođača nisu kompatibilni, tako da je najbolje da je okov od jednog proizvođača
 

Faze u proizvodnji PVC prozora

 
Proizvodnja obuhvata sledeće tehnološke faze:
 
a.Izrada PVC profila (krojenje) prema traženim dimenzijama i oblicima
b.U unutrašnjost profila se montiraju metalni delovi, šipke i ploče koje imaju ulogu da ojačaju prozor pošto profili nemaju dovoljnu čvrstinu. Zbog toga se unutar PVC profila ubacuju ova metalna ojačanja, koja mu daju jačinu i krutoću 
c.Montiranje okova na profil 
d.Zavarivanje (spajanje) PVC profila – izolacione karakteristike PVC prozora u najvećoj meri proizlaze od toga da se profili na uglovima ne šrafe nego vare, tako da nema protoka vazduha i toplotnih gubitaka
e.Fina obrada ivica
f.Kompletiranje prozora - montiranje staklenih panela
 
 

Šta je potrebno za proizvodnju PVC stolarije?

 • Mašine
 • Obučeni radnici
 • Hala - minimalna površina od oko 100 m2 do 150 m2.  U halama treba da se izdvojii prostor za proizvodne mašine, kao i magacinski prostori, za komponente, sirovine  i za gotove proizvode
 • Obrtni kapital
 • Vozilo (ako se radi i servisiranje i montaža)
 

Mašine koje se koriste u proizvodnji PVC stolarije

Neophodne mašine u proizvodnji PVC prozora su sledeće:
 • Mašine za sečenje profila (ger)
 • Mašine za obradu ivica
 • Mašine za zavarivanje 
 • Mašine za otvaranje rupa za okov
 • Testere koje seku pod uglovima
 • Mašineza obradu vertikalnih i horizontalnih T-nosača
 • Prese
Navedene mašine mogu da obavljaju po jednu operaciju, a postoje i kompleksnije sa više radnih glava koje obavljaju dve ili više operacije. Ovakve mašine su savremenije, efikasnije i brže. Posebno su se dobro pokazale kompjuterizovane mašine sa mikroprocesorom. U kompjuter mašine se ubacuje program i posle ona sama vrši sve operacije bez neposrednog prisustva radnika. Njihov nedostatak je to što je potreban  obučen operater koji pravi i ubacuje program, ali ukoliko se savlada, ovaj sistem aumatizovane proizvodnje daje veliku prednost nad drugima. 
 

Zaključak

Ne uspevaju sve firme da opstanu na ovom vrlo konkurentnom tržištu. Dosta njih su ili ugasile svoju proizvodnju ili su je smanjili na minimum, pa više liče na zanatske radnje koji rade po nraudžbini nego na prave firme. Onim preduzećima koji su opstali, koji su uspešni i koji se stalno šire, koji ulažu u svoju proizvodnju ali i u marketing, vredi pokloniti svoje poverenje. 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (0)

Nema komentara. Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

Nemačka kompanija INOUTIC – pionir u ekstrudiranju PVC profila koja to radi još od davne 1956. godine i MR PVC SISTEM D.O.O. – 100% srpsko preduzeće sa 14 godina iskustva u proizvodnji PVC prozora i vrata od PVC sistema INOUTIC sa ponosom nude 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.
PVC NEMAČKI SISTEMI IZ INOUTIC PORODICE PROFILA


Naši partneri