Proizvodnja PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Ukratko rečeno, PVC prozori i vrata se sastoje od šupljih sekcija termoplastičnih profila koji su zavareni u jedinstvenu celinu i ojačani metalnim ojačanjima. Za veće prozore profili se ojačavaju čeličnim ili aluminijumskim šipkama. Staklo se montira u žlebu profila, a Između stakla i PVC profila postavljen je zaptivač napravljen od gume ili mešavine po iemnu PVC nitrilon.

To je uprošćeni prikaz, ali da bi se dobio gotov proizvod potrebno je da se pređe kroz proces koji se sastoji od nekoliko povezanih koraka i faza.Polivinil hlorid – PVC

Polivinil hlorid (PVC) je termoplastični material – omekšava pod uticajem toplote i ponovo se vraća u čvrsto stanje nakon hlađenja. Plastična deformacija ili omekšavanje PVC-a počinje na oko 80 C.
PVC iz reaktora ne može direktno da se koristi zbog:

 1. nedostatka toplotne stabilnosti koja dovodi do degradacije, i
 2. lepljivosti materijala za opremu i mašine

Zbog toga PVC masi se dodaju aditivi koji imaju zadatak da poboljšaju njegove osobine i da ga učine lakše obradivim materijalom

Materijali i aditivi koji ulaze u sastav PVC ramova:

 • PVC prah – bazni material koji učestvuje sa 80 odsto
 • Udarni modifikator  – gumeni materijal koji sprečava proširivanje pukotina – 6 %
 • Punioc – omogućuje dodatnu tvrdoću materijala i pomaže za vreme procesa prerade, količina koja se dodeje je oko 5,5 %
 • Pigmenti  (5%) – najčešće se koristi titanijum dioksid (TiO2), njegova uloga je da profil dobije belu boju, i pomaže u poboljšavanju karakteristika profila na vremenske uticaje

Proizvodnja PVC ramova

PVC masa se prerađuje u ekstrudirane šipke poznatije još kao profili ili ramovi u tehniloškom procesu po imenu ekstruzija.u posebnim mašinama – ekstruderi.
Ekstruzija je proces pretvaranja termoplastičnog praha u proizvod  kao što je žica, cev ili profil, prisilnim omakšavanjem materijala koji prolazi kroz kalup.

PVC masa ulazi u cilindar (ili barel) koji se greje. Ona se transportuje pomoću par vijaka i omekšava pre prolaska kroz oblikovani kalup. Materijal napušta kalup topao i omekšan. U cilju dobijanja potrebnih dimenzija profil se provlači kroz seriju kalibracionih kalupa i tretira vodom u kupatilu gde se profil hladi i dobija traženi oblik.

Neprekidni PVC profili se zatim seku na šipke najčešće dužine 6 m koje se zatim šalju na dalju obradu.

Faze proizvodnje pvc stolarije

Kada PVC šipke dođu iz ekstrudera u pogone za proizvodnju prozora ili vrata one ulaze u proces proizvodnje koji se sastoji od sledećih faza:

 • projektantska priprema
 • sečenje PVC profila
 • sečenje pocinkovanog čeličnog ojačanja koje jeposebno profilirano za prozore, vrata ili štokove i koji služi za ojačavanje prozora i vrata
 • postavljanje čeličnog ojačanja u PVC profile i njihovo međusobno učvršćivanje pomoću šarafa
 • bušenje drenažnih otvora na PVC profilima za odvodnju vlage
 • bušenje otvora za okov (ručice, kvake, brave) na profilima
 • varenje – međusobno spajanje formiranih profila. Obrađeni profili se stavljaju na mašinu nazvanu varilica koja omogućuje stopostotnu kontaktnu površinu što garantuje visok kvalitet vara. U nekim pogonima se koristi četvoroglava varilica koja istovremeno vari sve uglove što sprečava pojavljivanje odstupanja i omogućuje da svi varovi budu jednaki. Ovaj urađaj anulira i kompenzira moguća odstupanja od -2 mm do +4 mm čime je konačni PVC proizvod u potpunosti i skoro idealno pravougao.
 • obrada uglova na na ramovima
 • sečenje lajsni za staklo
 • ugradnja okova
 • zastakljivanje koje se obavlja na posebnom stolu na kome se proveravaju i dijagonale krila, i ispravnost i preciznost postavljenih okova

Nepravilni, kosi i lučni prozori i vrata

Proces izrade nepravilnih, kosih i lučnih prozora i vrata je nešto drugačiji zato što je potrebno izvršiti savijanje profila.
Proizvodnja ovakvih prozora je u potpunosti ručna, pošto je radijus luka specifičan za svaki pojedini proizvod, a zbog kompleksnosti procesa kontrola proizvodnje mora da bude češća.

Okov za kose i lučne prozore i vrata se isto tako pravi posebno i karakterističan je za svaki pojedinačni prozor i vrata.