PVC klizna vrata

BLOG

PVC klizna vrata

PVC klizna vrata

U modernoj arhitekturi klizna vrata se sve više koriste. Ranije su bile namenjene skoro isklučivo za balkone, ali danas se upotrebljavaju i za kupatila, za spavaće i dnevne sobe, a sve više se pojavljuju i kao ulazna vrata. Izrađuju se od svih poznarih materijala od kojih se izrađuje stolarija. Postoje:

 • Drvena
 • Metalna  (aluminijumske i čelične)
 • PVC klizna vrata

PVC i ovde drži primat. 

 

Prednosti PVC kliznih vrata

PVC klizna vrata imaju sledeće prednosti:

 • otpornost na atmosferske prilike,
 • da se uklapaju sa enterijerom i eksterijerom 
 • da poseduju  visok kvalitet i funkcionalnost 
 • Estetski momenat. Ukoliko se između dnevne sobe i  balkona postavi klizna vrata menja se izgled i sam način korišćenja dnevne sobe. Ona se na ovaj način pretvara u veliku verandu, širokim otvaranjanjem kliznih vrata ona se povezuje sa terasom ili baštom u produžetku. Dozvoljava se ulazak prijatnog povetarca, senki velikog drveća ispred terasečuje se nežni šum lišća i cvrkut ptica. Kada je napolju kiša, klizna vrata su zatvorena, unutra je suvo , a kapi kiše prijatno dobuju po staklu. 
 • Nije dovoljno da su klizna vrata lepa na izgled, ona mora da pruža sigurnost. Sigurnost se postiže samom izradom: upotrebljava se poseban materijal -ojačan polivinil hlorid koji je otporan na udarce i koji se teško razbija i lomi. Ramovi su izrađeni od više komora u kojima su postavljena metalna (čelična) ojačanja tako da provalnici ne mogu lako da prođu. 
 • Potrebno je rešiti i termoizolaciju. Ovom problemu se više se pažnje posvaćuje kod prozora, ali kroz vrata toplota može u velikoj meri da “procuri”. PVC je sam po sebi nepropusan za toplotu, a dodatno ušteda se postiže upotrebom višekomornih profila, kao i ugradnja duplih izo-staklenih panela između kojih se nalazi vazduh ili argon. Posebna pažnja treba posveiti pravilnom ugrađivanju kako ne bi postojao prostor između vrata i zida, kao i upotrebom gumenih ili PVC zaptivki. 
 • Održavanje - ukoliko se odlučite za drvena vrata čeka vas farbanje i lakiranje, PVC ne zahteva veliko održavanje,  samo redovno čišćenje mekom krpom i kofom sapunice i podmazivanje pokretnih delova jednom na nekoliko godina.  PVC kao materijal je izuzetno otporan na koroziju, što je velik problem kod metalnih vrata. 

 

Vrste kliznih vrata


Klizna vrata mogu da budu

 • jednokrilna 
 • dvokrilna
 • višekrilna 

Kod dvokrilnih kliznih vrata treba voditi računa da se uvek prvo zatavara pomoćno krilo, kako se ne bi imalo problema sa zatvaranjem glavnog krila.

U proizvodnji kliznih vrata koriste se petokomorni i šestokomorni PVC profili i kvalitetni okovi koje imaju mogućnost kombinovanoga otvaranja krila oko obe svoje ose. Ručica za otvaranje ima tri položa:
a. okrenuta prema dole – zatvoreno i zaključano
b. okrenuta vodoravno – moguće samo zaokretno otvaranje
c. okrenuta prema gore – moguće samo otklopno, tj. kip otvaranje

U zavisnosti od okova i načina otvaranja postoje:

 • Klasična klizna vrata  - sastoje se od krila koja preko ugrađenih kolica klize po donjoj šini. Pogodna su za terasa, i prostorija koje se ne greju, zato što nemaju rešenu termo izolaciju
 • Klizna vrata sa podizno kliznim sistemom -  koriste se za zastakljivanje velikih otvora. Naziv su dobili po mehanizmu koji podiže krilo kako bi klizilo, a potom u zatvorenom položaju spušta krilo na gumene zaptivke čime se postiže odlično zaptivanje. Broj krila može biti do 6. 
 • Klizna vrata sa otklopno kliznim sistemom - naziv su dobili po mehanizmu koji omogućava otklopno - klizno otvaranje koji se montira na štokove i krila klasičnih prozora. Kada je mehanizam u otvorenom položaju, krilo se izbacuje iz ravni pregrade čime se omogućeno njegovo klizanje paralelno sa otvorom.
 • Umesto zaključka

U zavisnosti od vrsta prostorija i individualnih želja stanara zavisi i koja vrsta kliznih vrata će se nabaviti. Važno je istaći da one treba da poseduju dobar kvalitet, material  a posebno okov mora da bude vrhunski kako bi mogle da ispujavaju svoju ulogu. 
 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (2)

  Želite da komentarišite ovaj blog?

  PVC stolarija

  MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.


  Naši partneri