Roletne i komarnici u borbi protiv globalnog zagrevanja

BLOG

Roletne i komarnici u borbi protiv globalnog zagrevanja

Roletne i komarnici u borbi protiv globalnog zagrevanja

Klimatske promene

Leta su sve toplija, prosečna godišna temepratura uporno raste, a sa vrućinama dolazi i najezda komaraca, termita i drugih insekata, koji su vrlo često nosioci nekih bolesti koje na našem području nisu postojale. Teško da će čovečanstvo uspeti da zaustavi globalno zagrevanje planete, leta će biti još vrelija, a kalamiteti insekata i bolesti mogu postati još češći i masovniji. Po onoj maksimi “deluj lokalno, misli globalno”, svaki se pojedinac treba prilagoditi neumitnosti ovih promena koji nam prete. 

Na prvoj liniji fronta su vrata i prozori i njihovi sastavni delovi - roletne i komarnici.

Roletne

Roletne imaju ulogu zaštite prostorija od sunca, velikih vrućina, kiše i vetra. Osim ovih osnovnih funkcija, roletne mogu da imaju i ulogu zaštite od nasilnog ulaska, i zaštite od komaraca i drugih insekata (mada njihova efikasnost u ovom slučaju nije velika). 
Najčešće su izrađene od PVC-a, ali ima i aluminijumskih roletni (za veće objekte i poslovne prostore) koje mogu da imaju ispune od poliuretana. Roletne od PVC-a imaju prednost što su lake za ugradnju, jednostavne za održavanje i jeftine.

Osnovna podela roletni je:

 • roletne sa unutrašnjom kutijom i
 • roletne sa spoljnom kutijom.

Unutrašnja kutija se montira na štok prozora i obično ima visinu od 20 cm. Roletne sa unutrašnjom kutijom imaju nekoliko prednosti: postojanost, čvrstinu, imaju dobru termoizolaciju, i dobro naležu na prozor. U kutiju može da se ugradi i komarnik koji koristi istu vođicu kao roletna. 

Roletne sa spoljnom kutijom se koriste na otvorima koji ne dozvoljavaju montažu unutrašnjih kutija. Ove roletne su aluminijumske, a lamelice su napunjene poliuretanom. 

Francuska vrata sa ugradnim roletnama

Radi se o roletnama koje se nalaze u zatvorenom prostoru između 2 ili 3 staklena panela (zbog poboljšanja izolacionih osobina koristi se izo staklo). Kontrola se obavlja preko dva dugmeta smeštena na vratima, jedno za podizanje i spuštanje roletni, dok drugo kontroliše nagib lamela. 
Dobra strana ugradnih roletni je jednostavno i retko održavanje (odlični su za ljude koji ne vole da čiste). Njihova najveća mana je što se teško popravljaju i ukoliko se unutrašnji kablovi pokidaju mora da se zameni čitav deo.

Komarnici

Komarnici pružaju zaštitu od komaraca i drugih insekata koji imaju nameru da uđu u prostorije. Montiraju se na spoljnoj strani prozora ili vrata i mogu biti izrađeni u različitim dimenzijama. Osnovni deo je mreža, koja može biti od različitih materijala, koja je prevučena kroz vođice sa četkicama na ramu kako bi se sprečilo oštećenje ili kidanje.

Ima više vrsta komarnika, i kupci mogu da biraju optimalno rešenje u zavisnosti od vrste i namene prostorije.

U zavisnosti od materijala izrade mogu da budu:

 • PVC komarnici,
 • aluminijumski komarnici,
 • ranije su se koristili i drveni komarnici, ali danas su veoma retki pošto nisu izdržljivi i brzo trule. 

Komarnici su izloženi vremenskim uslovima, vetru, kiši, sunčevom zračenju tako da materijal od kog se proizvode mora da bude izdržljiv. PVC je otporniji i jeftiniji, ali ima kraći vek trajanja od aluminijuma koji je skuplji i traži dosta održavanja. Aluminjumski komarnici su presvučeni specijalnim zaštitnim slojem kako bi bili otporniji na koroziju. Ovaj sloj sprečava i gubljenje sjaja i boje koje se javlja usled uticaja UV zraka

U zavisnosti od njihove fiksiranosti, komarnici mogu da budu:

 • fiksni,
 • rolo komarnici i 
 • klizni 

Fiksni komarnici

Samo ime kaže, ovi se komarnici ne mogu skinuti. Najednostavniji fiksni komarnik je mreža koja je pričvršćena na ram, koji se montira na štok prozora. Ram može da bude od aluminijuma ili od PVC-a. 

Komarnici sa čičak-trakom

Ovi komarnici se ugrađuju tako što se na štoku prozora lepi čičak traka na kojoj se stavlja mreža. Ovi sistemi su praktični i vrlo jeftini, ali velika im je mana što ne mogu da se skidaju - jednom kad se postave ostaju na istom mestu do sledeće sezone, i kroz taj prozor ili balkonska vrata ne može da se prođe. Njihov rok trajanja je najčešće godinu dana, tj, jedno leto. 

Rolo komarnici

Mogu da budu vertikalne za prozore i horizontalni za vrata. Na prozor ili balkonska vrata mogu da se montiraju samostalno ili zajedno sa roletnom, imaju oprugu tako da se rastežu jednim potezom. Kutija se nalazi iznad prozora, komarnik se po potrebi može navući na prozor ili skupiti kada nije potreban i na taj način se štiti od vremenskih uslova i duže traje. 

Klizni komarnici

Koriste se za balkonska vrata, u zavisnosti od veličine  mogu da budu od dva, tri ili četiri segmenta koji se kreću po šinama, i zatvaraju bočno centralno ili na magnet.

Zaključak
U današnje vreme retko se mogu videti prozor ili balkonska vrata bez roletne i komarnika. Njihova upotreba nije hir već potreba, ranije samo zbog komoditeta, a danas sve više iz zdravstvenih razloga. Proizvođači stolarije su otišli i korak dalje pa dizajnu roletni posvećuju izuzetnu pažnju, tako da one imaju i dekorativnu ulogu. Tako da se pri projektovanju fasada i spoljašnjeg izlgleda kuća i zgrada mora voditi računa o roletnama i komarnicima kako bi ih pravilno,ali i na lep način ugradili ne narušavajući  finalni izgled objekta. 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (4)

 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  Djordje

  Tacno je da je Inoutic jedan od najboljih proizvodjaca PVC profila, mozda i zato sto ja imam prozore i vrata koji su od naprijed pomenutog proizvodjaca. Medjutim sad je doslo vrijeme da stavljam roletne i once ce biti aluminijske, kad je bal nda ce biti i maskenbal, medjutim, ja pored Al roletni imam zelju-potrebu da ugradim i komarince, naravno, neka moja vizija je da bi i roletne i komarinci trebali biti u istoj kutiji koja se kaci sa vanjske strane, idu nekakve sine-vodilice po kojima se onda rletne spustaju odnosno podizu. Moje je pitanje, dali se komarinci onda spustaju i podizu po istim sinama-vodilicama ili idu posebne vodilice za komarince? Prosle godine otprilike u ovo doba sam promjenio stolariju na kuci, skinuo sam drvo i stavio PVC stolariju, ostala su mi jos lazna vrata i jedan mali prozor da promjenim. Nisam bio mocan da i roletne odmah ugradim, pa ce to ici u jednom skorom periodu. Inace ovog ljeta sam vidjeo da je veliki minus ukoliko roletni nema jer sunce upre u prozor..mozete misliti kako je.

  20/Nov/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  nenad

  svašta, roletne u tirkiz boji. To možda samo u Tunisu

  03/Aug/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  Bojana

  Meni su grilje fenomalne. Podsećaju me na more i duboku hladovinu. Estetski su prelepe još kada su u na pr. tirkiz boji. I sada da izađem iz teme, U Tunisu sam prvi put čula da se stolarija farba u tirkiz boju jer se veruje da odbija bube i stvarno grilje su često u ovoj boji u toplim predelima.

  01/Aug/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  Mirjana

  Tačno je da roletne pomažu i regulaciji temperature u prostoriji iako vecina misli da to nema nikakve veze. Na primer kada sunce sija direktno kroz prozor dodatno zagreva prostoriju, da ne pricamo koliko jos samo staklo doprinosi tome, jer zraci postanu jos jaci, kao efekt lupe. A sa druge strane kad je napolju vetar i hladno vreme, roletne  doprinose smanjenju ulaska te hladnoce. Ipak golo staklo vise hladi.

  30/Jul/2017

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

Nemačka kompanija INOUTIC – pionir u ekstrudiranju PVC profila koja to radi još od davne 1956. godine i MR PVC SISTEM D.O.O. – 100% srpsko preduzeće sa 14 godina iskustva u proizvodnji PVC prozora i vrata od PVC sistema INOUTIC sa ponosom nude 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.
PVC NEMAČKI SISTEMI IZ INOUTIC PORODICE PROFILA


Naši partneri