Stolarija i kondenzacija

BLOG

Stolarija i kondenzacija

Stolarija i kondenzacija

Dosta često se u našim domovima javlja kondenzacija na prozorima i na zidovima. Svakodnevnim aktivnostima u našim stanovima proizvodimo određenu količinu vodene pare (kuvanjem, pranjem, kupanjem, disanjem, zalivanjem biljaka, vodena para koju proizvodi grejanje i td). 

Kondenzacija u prostorijama je štetna iz najmanje dva razloga:
1.Oštećuje zidove i nameštaj
2.Opasna je po zdravlje pošto je vlažna sredina povoljna za razvoj bakterija, buđi, plesni i drugih mikroorganizama

Uzroci kondenzacije

Postoje tri glavna uzorka pojave kondenzacije:

 • prostorije su ispunjene prezasićenim vazduhom sa vodenom parom, 
 • postoji razlika u temperaturi u prostoriji i
 • savremena PVC ili aluminijumska stolarija i spoljašne fasade koje imaju veliku izolacionu moć i ograničavaju protok vazduha između unutrašnje i spoljašne sredine.

Vazduh ima osobinu da apsorbuje vodenu paru, a količina apsorpcije je u proporciji sa temperaturom – na višim temepraturama ista količina vazduha može da primi veću količinu vodene pare. Drugim rečima na određenoj temepraturi u jednoj volumenskoj jedinici vazduha može da se sadrži određena količina vodene pare. Ukoliko dođe do promene temperature, odnosno do njenog pada, vazduh ne može da zadrži tu količinu i ona se izdvaja i prelazi u tečno agregatno stanje - kondenzacija.

Kondezacija nastaje na najhladnijim mestima a to su obično prozorska stakla i udaljeni delovi prostorija. Razlika u temperaturi vazduha i delova prostorije nazivamo temperatura rose i ona iznosi oko 13 C. 

Koja je stolarija najbolja?

Prozori su najćešća mesta gde se javlja kondezacija, posebno ukoliko se radi o novoj PVC stolariji koja dobro dihtuje. Rezultat je da nema protoka vazduha tako da sva vodena para ostaje u vazduhu prostorije i kondenzuje se na staklima, jer su ona najhladnija. Razne vrste prozora različito se ponašanju prema ovoj pojavi.

 • Stariji drveni prozori su obično sa jednim staklom na kojem se vodena para vrlo kako kondenzuje na spoljašnoj strani, a zimi se često dešava da ovo staklo i zaledi. 
   
 • Noviji drveni prozori sa termopan staklom imaju bolje izolacione karakteristike, drvo je laminirano, stavljaju se dihtung gume. Kondenzacija eventualno može da se pojavi na termopanu ukoliko nije dobro izveden.
   
 • Aluminijumska stolarija - aluminijum je metal, a to znači da je odličan provodnik pošto dobro provodi hladnoću i toplotu. Postoje dve vrste ALU stolarije: sa i bez termoprekida. 
  a) aluminijumski profili bez termoprekida nisu pogodni za izradu stolarije zato što nemoju dobru termo izolaciju i kod njih se javlja kondenzacija.
  b) kod aluminijumskih profila sa termoprekidom situacija je bolja, ali su profili i dalje hladni i na njima je moguća kondezacija vodene pare.
   
 • PVC prozori imaju najbolje karakteristike toplotne provodljivosti, tako da kod njih praktično nema pojavljivanja kondenzacije na profilima. Ugradnjom PVC prozora sa dvostrukim i trostrukim staklom mala je verovatnoća da će se kondenzacija pojaviti na prozoru, ali je moguća u ostalim delovima prostorije pošto je vazduh “zarobljen” u prostoriji tj. nema cirkulacije.

Vlaga može da se javi  neposredno posle zamene starih prozora, i tu može da se desi zabuna: nije je bilo kod stare stolarije, a pojavljuje se kod nove. Razlog je evidentan: stari prozori nisu dobro dihtovali i postojala je cirkulacija vazduha koja je sada prekinuta. NIje bilo kondenzacije, ali su računi za grejanje bili ogromni. Dodatno kondenzacija u renoviranim stanovima mogu da povećaju građevinski radovi (gletovanje, krecenje) koji povećavaju koncentraciju vodene pare. 

Umesto zaključka

Rešenje za kondenzaciju je jednostavno, prostorije treba provetravati kako bi vazduh koji je zasićen vodenom parom mogao da izdađe, a umesto njega da uđe novi koji ima manju koncentraciju pare. Na nekim prozorima postoje komponetne koje se ugradjuju ili u krilu prozora ili na staklu, koji omogucavaju transfer vazduha. 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (1)

 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  danijela

  Kondenacija kod PVC prozora je njihova rak rana. Kada bi to reshili, to bi bila najbolja stolarija. Ovako, sa zidova mozesh vodu u kofama da skupljash

  06/Dec/2017

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

Nemačka kompanija INOUTIC – pionir u ekstrudiranju PVC profila koja to radi još od davne 1956. godine i MR PVC SISTEM D.O.O. – 100% srpsko preduzeće sa 14 godina iskustva u proizvodnji PVC prozora i vrata od PVC sistema INOUTIC sa ponosom nude 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.
PVC NEMAČKI SISTEMI IZ INOUTIC PORODICE PROFILA


Naši partneri