Cena i montaža unutrašnjih vrata

Cena i montaža unutrašnjih vrata

Cena unutrašnjih vrata

Formiranje cene unutrašnjih vrata zavisi od nekoliko faktora:
 • Da li se vrata kupuju u standardnim dimenzijama građevinskog otvora ili se izrađuju po meri. Vrata koja se prave po meri su skuplja od standardnih;
 • Standardne visine kod sobnih vrata su: visina građevinskog otvora 206 cm, krilo vrata je visoko 200 cm , visina vrata sa pervajzom 210 cm. Sve što je iznad ovih dimenzija poskupljuje proizvod zbog nestandardnih dimenzija;
 • Da li je krilo vrata jednostavno, bez puno detalja ili ima bogatiji izgled (dodatne lajsne, stakla, gravure, lepljeni elementi i sl.);
 • Cena zavisi i od materijala od kojeg se vrata proizvodi (PVC, furnir ili medijapan (MDF); Postoji razlika između raznih vrsta furnira (pr. furnir od bukve je jefitniji od hrastovog, a najskuplji je od tropskih egzotičnih vrsta drveća);
 • Vrata sa visokim sjajem su skuplja od istih u mat verziji;
 • Cena zavisi i od okova;
 • Montažu vrata uglavnom izvodi firma koja ih je i proizvela i ona ulazi u cenu vrata dok se kvake uglavnom naplaćuju posebno.

Montaža unutrašnjih vrata

Montaža unutrašnjih vrata nije tako komplikovana kao montaža spoljašnjih, ali ipak zahteva stručnost i iskustvo. Pre nego što se počne, potrebno je zaštititi parket i zidove kartonom, filcom ili najlonom. Da bi ugradnja bila pravilno izvedena preporučuje se da je vrše dva ili više majstora, koji treba da izvedu sledeće operacije:
 1. Prvo se postavljaju ram (štok) i krilo vrata u otvor zida; kako se ne bi desila početnička greška potrebno je proveriti pravac otvaranja vrata.
 2. U svim fazama montaže obavezno se koristi libela da bi se proverile horizontalnost i vertikalnost ramova i krila vrata.
 3. Između rama i zida postavljaju se pomoćne letvice koji služe za fiksiranje štoka vrata.
 4. Vrši se štelovanje rama vrata uz pomoć klinova koji se umeću u prostor između zida i vrata. Štelovanje rama vrata je jedan od najbitnijih i najkomplikovanijih koraka u ugradnji sobnih vrata. Potrebno je dobro namestiti ram kako bi krilo vrata lepo leglokako bi moglo lako da se otvara i zatvara. Ukoliko se u ovoj fazi nešto promaši, imaćete stalni problem sa otvaranjem i zatvaranjem vrata.
 5. U prostor između zida i štoka nanosi se pur pena.
 6. Nakon što se ona stvrdne, višak koji je iscurio se sklanja specijalnim nožem.
 7. Postavlja se pervajz. Ukoliko se između pervajza i zida pojavi razmak, on se rešava tako što se u njega nanosi akrilni silikon koji se kasnije farba u boju zida.
 8. Postavlja se se parket lajsna.
Najbolje je da se kupac dogovori sa firmom gde je kupio sobna vrata da ona izvrši i montažu. Profesionalne firme sa dugogodišnjim iskustvom i renomeom vrše montažu i servisiranje svih svojih proizvoda, pa tako i unutrašnjih vrata koje su kupiljena kod njih. Za kupljene proizvode i ugradnju dobijate garanciju.