Čišćenje PVC stolarije

Čišćenje PVC stolarije

PVC stolarija je po svojoj prirodi izdržljiva, otporna na spoljašne vremenske (ne)prilike, i što je jako važno energetska efikasna. Kako bi ona duže trajala i zadržala svoje karakteristike, potrebno ju je pravilno i redovno održavati. Nova PVC stolarija ima svoj garantni rok, ali čišćenje i održavanje je ipak neophodno.

Preporuke proizvođača PVC prozora i vrada su da sve sastavne elemente treba prati nekoliko puta godišnje, ali naravno da to zavisi od raspoloživog vremena i individualne želje svakog vlasnika, neko želi da mu prozori i vrata budu stalno blistavo čisti, drugi su po tom pitanju malo opušteniji.

Sredstva za čišćenje

Održavanje PVC prozora je daleko  lakše od održavanja drvenih prozora, fizički nije mnogo zahtevno, ali ipak je potreban određeni fizički rad i oprema. Za čišćenje je potrebno:

  • čiste krpe – poželjno da budu od mikrofibera i mekane. Izbegavati mnogo tvrde krpe koje oštećuju površinu
  • kanta sa toplom vodom
  • deterdžent ili sapun i…
  • to je sve

Čišćenje PVC ramova

Kod prozorskih ramova prljavština se najlakše primeti. Zato prvo treba njih obrisati prljavštinu i nečistoću. To se radi mekom krpom koja je natoljena sapunicom. Rastvor sapunice ne treba da bude prejak, ali ni preblag. Preporučuje se voda da bude topla. Ukoliko se ramovi čiste redovno i često, svako sledeće čišćenje biče jednostavnije i lakše.

Čišćenje stakla

Čišćenje stakla se obavlja na otvorenom prozorom, koristi se topla voda koja raskravi prljavštinu i druge nečistoće. Zatim se na prozorsko staklo nanosi sredstvo za čišćenje, i na kraju se preko njega prelazi sa magičnom krpom. Preporuka je da staklo ne treba da se čisti kad je sunčeva svetlost jaka.

Čišćenje okova – ručice, šarke i brave

Okov ne mora prečesto da se čisti, dovoljno je par puta godišnje u zavisnosti kojom brzinom se prljaju. Kao i za ramove, potrebna je meka i čista krpa, malo tople vode i sapuna za pravljenje sapunice.
Mehanizam kod brava je relativno lako očistiti. Dešava se da se on usled kondenzacije i nečistoće zaglavi, i u tom slučaju potrebno ga je odblokirati. Kako se to ne bi dešavalo, preporuka je da se pokretni delovi u stolariji redovno podmazuju posebnim uljem koje je namenjeno za tu namenu. Ukoliko se radi o bravi, ulje se nanosi na ključ koji se nekoliko puta okrene,  sve dok mehanizam ne proradi. Ako podmazujemo šarke i ručice, najbolje je da se koristi ulje u vidu spreja koje se ubrizga u unutrašnji mehanizam brave; posle nanošenja ulja, prozor treba nekoliko puta da se otvori i zatvori.

Umesto zaključka

PVC stolarija ima mnogo prednosti prema drugim vrstama stolarije, (izolacijske, cenovne, estetske, energetske itd), i njena popularnost neprekidno raste. Kako bi PVC prozori i vrata zadržali svoje dobre osobine, oni se moraju održavati u skladu sa smernicama proizvođača. Održavanje nije skupo, potrebno je samo nekoliko krpa i sapunica, i da se odvoji malo vremena i fizičkog rada. To je veoma mala Investicija,ali i te kako isplativa.