PVC ili aluminijumska stolarija

PVC ili aluminijumska stolarija

Koja stolarija je bolja, aluminijumska ili PVC stolarija, to je pitanje i diskusija koja traje duže vreme,  a konačan odgovor nije moguće dati, pošto svaki kupac ima svoje jedinstvene i  specifične potrebe i ukuse. Ovde treba podvući da postoje dosta informacija o svakoj vrsti stolarie sa svim svojim osobinama i da vlasnik kuće mora biti dobro i istinito obaveštan da bi mogao napraviti pravilan izbor.
Neki podaci u vezi aluminijumske i PVC stolarije.
U ocenjivanju vrednost stolarije najvažnija su 4 faktora:
  • izdržljivost na vremenske uslove,
  • energetska efikasnost,
  • bezbednost
  • cena
U principu većina prozora i vrata na tržištu, bez razlike  da li su od aluminijuma ili od PVC materijala, moraju da zadovoljavaju stroge standarde i moraju da poseduju određene ateste. Kvalitet naravno varira od proizvođača do proizvođača, tako da je vrlo bitno odabrati pravu firmu pošto ne ispunjavaju svi stroge kriterijume.
Najveća prednost PVC stolarije je niska cena. PVC kao materijal je daleko najeftiniji od ostlaih, posebno od metala; proces proizvodnje PVC prozora je jednostavniji i ne traži obučenu i skupo plaćenu radnu snagu. Osim toga u proizvodnji PVC stolarije lakše je uvesti procese masovne proizvodnje. Alumijimski prozori i vrata su skuplji oko 65 do 100 % od istih takvih, ali od PVC-a.
Prednost PVC prozora je i to što su delovi ramova spojeni zavarivanjem a ne mehanički. To je isto tako slučaj i sa aluminijumskim ramovima.
Kada se razmišlja o lepoti i estetici, mora se istaći a većina misli da su aluminijumski prozori estetski lepši od PVC-a (iako to zavisi od kupca do kupca). Aluminjumski ramovi su tanji i jači su od PVC što omogućava da budu tanji a to dozvoljava veće staklene površine, uglovi gde se spajaju elementi lepše izgledaju. Posebno su pogodni za pravljenje „staklenih zidova“ kji omogućuju veliki panormaski pogled. I PVC i alumijimski ramovi mogu da se boje u raznim nijansama, bojama i taksturama, mogu da budu sjajni ili mat, može da se utisne i plakacija drveta ili nešto slično. Boje se nanose specijalnim tehnikama tako da je veoma trajna, prozori  ne moraju često da se farbaju i bajouju kao što je slučaj kod drveta.
PVC stolarija ima vek trajanja od najmanje 25 godina, dok aluminijumska stolarija može da traje još neku godinu.
Što se tiče sigurnosti, aluminijumska stolarija samim tim što je od metala je daleko sigurnija, ali se u PVC ramove ugrađuju čelična ojačanja u vidu poluga ili šipki tako da ni oni ne zaostaju puno.
Kao generalni zaključak može se istaći da su PVC prozori i vrata pogodniji za individualne stambene objekte dok je aluminijmska stolarija bolja za veće administrativne i komercijalne  zgrade kao što su hoteli, bolnice, banke, bolnice i slično.
I aliminijumska i PVC stolarija danas imaju svoje mesto na tržištu i kao isvoje kupce. Na kupcu je odluka koju će vrstu da odabere u zavisnosti od svojih želja i finansijskih mogućnosti. No svakako je vrlo važno biti dobro informisan o dobrim i lošim stranama, treba istraživati i odabrati kvalitetne proizvode. MRPVC Sistem je Vaš pravi izbor.
Visok kvalitet izrade i uslužnost, garancija i povoljne cene su više nego dovoljni paramteri da mi budemo vaš izbor za pvc ili alu stolariju.