PVC komarnici za prozore i vrata

PVC komarnici za prozore i vrata

O komarnicima

Komarnici su se prvo pojavili u tropskim krajevima pre više od jednog veka, i imali su cilj da spreče ulazak insekata poput muva i komaraca koji prenose zarazne bolesti, da bi se danas rasprostranili po celom svetu. Uloga im je ostala ista – da blokiraju insektima ulazak, ali promenio se njihov izgled, materijal i izrada. Treba podvući da je danas pored zaštitne uloge važan lep izgled i estetika komarnika.
Prvi komarnici su bili sastavljeni od plastificirane mreže pričvršćene sa spoljne strane prozora na (u najvećem broju slučaja) drveni ram. Ramovi komarnika se danas izrađuju od aluminijuma ili PVC-a dok su mreže od fiberglasa. Drvo se vrlo retko koristi zbog slabe otpornosti na vremenske prilike, pošto ono pod dejstvom vetra, sunčevih zraka i padavina brzo truli i propada. Kako bi se produžio njegov vek, zimi ga je potrebno razmontirati i sklanjati, ali retko ko to danas radi.
PVC komarnici su otporniji od drvenih, ne postoji bojazan da će istruliti od sunca i raspasti se, ali imaju kraći vek trajanja od aluminijumskih. Osim toga, ram i kućište PVC komarnika su znatno tanji i laganiji od profila za stolariju, te samim tim podložniji toplotnom krivljenju i mehaničkim deformacijama koji mogu da nastanu zbog udara vetra. Negatnivna strana aluminijuma je njegova veća cena i slabija izolacija.

Vrste komarnika

Komarnici, po načinu manipulacije sa njima, mogu da budu:
  1. Fiksni komarnici
  2. Rolo komarnici
  3. Klizni komarnici – koji mogu biti horizontalni i vertikalni

Fiksni komarnici

Ovo je najosnovniji, najjeftiniji i najstariji model komarnika. Jednostavno rečeno, radi se o mreži od fiberglasa koja je pričvršćena na aluminijumski okvir ili ram, koji se sa spoljne strane šrafi za štok prozora. Jedini način da se skinu je njihovo odštrafljivanje i demontaža.
Koriste se kod prozora koji se vrlo retko otvaraju (na pr. svetlarnici na stepenicama) i za manje prozore na većim visinama. Pošto su stalno na prozoru, oni postaju deo fasada i treba voditi računa da se uklope u nju po boji i obliku.

Rolo komarnici

Rolo komarnici su veoma popularni i praktični, mogu se lako pomerati gore-dole i levo-desno, a kada se ne koriste mogu da stanu u kućište koje je veliko samo 4,5 cm. Mogu ostati spušteni dok su prozori otvoreni, i tako omogućuju dotok svežeg vazduha dok istovremeno sprečavaju insekte da uđu u prostoriju.
Postoje dva sistema rolo komarnika:
  • vertikalni za prozore
  • horizontalni za vrata.
 Prema načinu montaže mogu da budu:
  • zajedno sa roletnom
  • samostalni.
Kod prozora sa roletnom komarnik je integrisan u kutiju roletne, ne zauzima dodatni proctor, klize po istoj vođici i ne smetaju jedno drugom. Montira se zajedno sa prozorom i roletnom.
Kod prozora bez roletne komarnik može da se montira posebno nakon ugradnje prozora, ima svoje kućište i klizi po sopstvenim vođicama.

Klizni komarnici

Klizni komarnici se najviše koriste za balkonska vrata. Mogu imati dva, tri ili četiri segmenta koji se kreću po šinama i zatvaraju se bočno ili centralno pomoću magneta (može se postaviti i sistem sa četkicama). Imaju nizak prag od 2 mm, namaju donju vođicu, što omogućava lako čišćenje.
Podvarijanta kliznog komarnika je plise komarnik sa karakterističnom dekorativnom naboranom mrežom nalik na zavesu koja se otvara na stranu kao harmonika. Plise komarnici mogu biti:
  • jednodelni,
  • dvodelni sa centralnim zatvaranjem,
  • segmentni od dva do šest komarnika koje je pogodan za francuske balkone.
Komarnici sui  na našoj geografskoj širini opstali maltene neophodni deo prozora. Komarci, smrdibube, buba švabe, muve ne samo da su dosadni, nego utiču na higijenu prostorija i mogu da prenose raznorazne zarazne bolesti, tako da zaštiti od njih treba posvetiti dostojnu pažnju.