PVC prozori – načini otvaranja

PVC prozori – načini otvaranja

PVC prozori

U savremenom građevinarstvu PVC prozori su zauzeli posebno važno mesto zahvaljujući svojim izuzetnim karakteristikama kao što su:

 • energetska efikasnost,
 • lako održavanje i
 • konkurentna cena.

Osim navedenog, PVC prozori pružaju mogućnost izbora velikog broja oblika i boja što je veoma bitno za kupce uzimajući u obzir činjenicu da su dimenzije i oblik stare stolarije koja je bila gotovo uvek prvougaonog ili kvadratnog oblika, sa dvokrilnim ili čak i prozorima sa tri krila, gotovo preko celog zida prostorije, potpuno napušteni. Danas postoji potreba za prozorima manjih dimenzija koji oslobađaju veliki deo prostora na zidu gde se ugrađuju i povećavaju funkcionalnost prostora, sa staklima izuzetnih karakteristika i načinima otvaranja koji štede prostor unutar prostorije. Kao idealan proizvod nametnuo se PVC prozor.

PVC prozori u funkciji potreba prostora

Savremeno društvo ima potrebu za što većim komforom stambenog i radnog prostora. U funkciji od potreba se bira oblik, veličina, ali i način otvaranja PVC prozora kako bi omogućilo maksimalno iskorišćenje prostora. Tako da se osim prozora koji mogu biti:

 • fiksni,
 • sa otvaranjem na unutra i
 • otvaranjem na spolja,

pojavila potreba i za kombinovanjem fiksnih i pokretnih delova prozora, ali i dodatnih načina otvaranja kao što su:

 • okretno-nagibni
 • okretni prozori na kip,
 • klizni it.d.

Svaki način otvaranja ima svoje osobenosti koje omogućavaju maksimalno iskorišćenje prostora u koji se ugrađuju, ali imaju i svoje nedostatke i prednosti u zavisnosti od izabrane vrste. Dok se jedni otvaraju, drugi su fiksni, dok kod nekih provetravanje je veoma lako, kod nekih je samo delimično ili veoma loše. Takođe bezbednost je različita, kao i dostupnost prozora za čišćenje, odnosno za održavanje.

Standardni način otvaranja

Standardni način otvaranja PVC prozora podrazumeva

 • obično otvaranje (oko svoje ose) i
 • otvaranje na ventus.

Po zahtevima kupaca ili po situaciji postoji još načina otvaranja.

Ukoliko je prozor na velikoj visini, a zahteva otvaranje samo na ventus radi ventiliranja može se ugraditi poluga koja povlačenjem ručice otvara i zatvara prozor. Ovo se najčešće koristi na proizvodnim halama i visokim hodnicima.

Kada je prostorija mala i nemate dovoljno mesta da širom otvorite prozore, a ne želite da smanjujete svetlu površinu tada je najbolje napraviti klizni prozor. Ovaj način otvaranja je veoma elegantan, ali skup.

Kod velikih širina kao što su zimske bašte ili svetli portali da biste leti mogli celu površinu da otvorite preporučuje se tzv. harmonika sistem, koji omogućava da imate jedno radno krilo koje je uvek u funkcijim otvaranja i zatvaranja a ostala polja možete kad poželite povlačenjem u levo ili desno da složite u jednu stranu i tako ponovo otvorite ceo prostor.

Ugradnju PVC prozora poverite firmi sa iskustvom

Da bi PVC prozor ispunio očekivanja u pogledu energetske efikasnosti i zvučne izolacije veoma je bitan kvalitet ugradnje prozora, kvalitet PVC profila od kog se prozor pravi, kao i karakteristike okova i stakla. Različiti načini otvaranja dodatno ceo posao izrade i ugradnje prozora čine poslom koji mogu raditi isključivo obučeni i iskusni radnici, a ceo posao je neophodno poveriti renomiranoj firmi, sa iskustvom koja daje garanciju na delove i svoj rad. Obično trenutno jeftinije, dugoročno gledano bude višestruko skuplje. A zamena stolarije svakako nije posao koji se radi veoma često, tako da cena nikako ne sme biti jedini i najvažniji parametar pri odabiru firme kojoj ćete poveriti posao.