Cena i montaža unutrašnjih vrata

BLOG

Cena i montaža unutrašnjih vrata

Cena i montaža unutrašnjih vrata

Cena unutrašnjih vrata

 
Formiranje cene unutrašnjih vrata zavisi od nekoliko faktora:
 
 • Da li se vrata kupuju u standardnim dimenzijama građevinskog otvora ili se izrađuju po meri. Vrata koja se prave po meri su skuplja od standardnih;
   
 • Standardne visine kod sobnih vrata su: visina građevinskog otvora 206 cm, krilo vrata je visoko 200 cm , visina vrata sa pervajzom 210 cm. Sve što je iznad ovih dimenzija poskupljuje proizvod zbog nestandardnih dimenzija;
   
 • Da li je krilo vrata jednostavno, bez puno detalja ili ima bogatiji izgled (dodatne lajsne, stakla, gravure, lepljeni elementi i sl.);
   
 • Cena zavisi i od materijala od kojeg se vrata proizvodi (PVC, furnir ili medijapan (MDF); Postoji razlika između raznih vrsta furnira (pr. furnir od bukve je jefitniji od hrastovog, a najskuplji je od tropskih egzotičnih vrsta drveća);
   
 • Vrata sa visokim sjajem su skuplja od istih u mat verziji;
   
 • Cena zavisi i od okova;
   
 • Montažu vrata uglavnom izvodi firma koja ih je i proizvela i ona ulazi u cenu vrata dok se kvake uglavnom naplaćuju posebno.
 

Montaža unutrašnjih vrata

Montaža unutrašnjih vrata nije tako komplikovana kao montaža spoljašnjih, ali ipak zahteva stručnost i iskustvo. Pre nego što se počne, potrebno je zaštititi parket i zidove kartonom, filcom ili najlonom. Da bi ugradnja bila pravilno izvedena preporučuje se da je vrše dva ili više majstora, koji treba da izvedu sledeće operacije:
 
1. Prvo se postavljaju ram (štok) i krilo vrata u otvor zida; kako se ne bi desila početnička greška potrebno je proveriti pravac otvaranja vrata.
 
2. U svim fazama montaže obavezno se koristi libela da bi se proverile horizontalnost i vertikalnost ramova i krila vrata.
 
3. Između rama i zida postavljaju se pomoćne letvice koji služe za fiksiranje štoka vrata.
 
4. Vrši se štelovanje rama vrata uz pomoć klinova koji se umeću u prostor između zida i vrata. Štelovanje rama vrata je jedan od najbitnijih i najkomplikovanijih koraka u ugradnji sobnih vrata. Potrebno je dobro namestiti ram kako bi krilo vrata lepo leglokako bi moglo lako da se otvara i zatvara. Ukoliko se u ovoj fazi nešto promaši, imaćete stalni problem sa otvaranjem i zatvaranjem vrata. 
 
5. U prostor između zida i štoka nanosi se pur pena.
 
6. Nakon što se ona stvrdne, višak koji je iscurio se sklanja specijalnim nožem.
 
7. Postavlja se pervajz. Ukoliko se između pervajza i zida pojavi razmak, on se rešava tako što se u njega nanosi akrilni silikon koji se kasnije farba u boju zida.
 
8. Postavlja se se parket lajsna.
 
Najbolje je da se kupac dogovori sa firmom gde je kupio sobna vrata da ona izvrši i montažu. Profesionalne firme sa dugogodišnjim iskustvom i renomeom vrše montažu i servisiranje svih svojih proizvoda, pa tako i unutrašnjih vrata koje su kupiljena kod njih. Za kupljene proizvode i ugradnju dobijate garanciju. 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (3)

 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  Mirka

  Svasta korisno i lepo covek o PVC stolariji sa vaseg sajta moze da sazna.Super ste.

  26/Jul/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  danijel

  Ne znam sta je gore sam montirati vrata ili pozvati kvazi majstore. Tesko je danas naći dobrog majstora da fino namesti vrata

  04/Jun/2017

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.


Naši partneri