Roletne

Roletne

Roletne su često neophodni delovi objekta jer imaju važnu funkciju u pogledu zaštite objekta od ekstremnih spoljnjih uticaja kao što su vetar, kiša, sunce.
Ovi dodatni elementi mogu da nam:
 • zimi uštede energiju,
 • leti daju zaštitu od visokih spoljnjih temperatura,
 • omoguće zvučnu izolaciju,
 • obezbede vizuelnu zaštitu privatnosti od neželjenih pogleda.
Moderni dizajn ovih elemenata takođe može veoma da doprinese estetici objekata. Nisu obavezni element prozora i ne podrazumevaju se prilikom nabavke i ugradnje, već se to mora posebno specificirati u fazi naručivanja. Naravno da ugradnja roletni utiče na finalnu cenu prozora, odnosno poskupljuje isti.

Osnovna klasifikacija roletni

Pre svega razlikujemo aluminijumske roletne i PVC roletne, ali nisu ni retke one koje se prave kombinovanjem ovih materijala. U pogledu mesta ugradnje, razlikujemo:
 • roletne sa unutrašnjom kutijom i
 • roletne sa spoljnom kutijom.
Spoljašnje roletne mogu biti nadgradne, odnosno koje su sastavni deo stolarije i ugradne koje daju mogućnost da se postave na već montirane prozore.

Unutrašnje roletne

Prilikom projekltovanja treba znati da unutrašnja kutija ulazi u visinu otvora, a ugrađuje se na štok prozora. Na primer, ako je otvor za prozor 160cm, za roletne se predviđa 20 cm (najčešća vrednost), a ostatak od 140 cm odlazi na prozor.
Naša preporuka su roletne sa unutrašnjom kutijom zbog toga što su stabilnije, dugotrajnije, poseduju čvrstinu i imaju bolji kvalitet.
Sa stanovišta ugradnje one lakše naležu na prozor. Naravno, faktor estetike diktira i vrstu ovih elemenata, jer jednostavno treba imati u vidu da se njihovim postavljanjem gubi prostor za prozor. Kod starih, odnosno nekih postojećih rešenja, predviđen je i veći prostor za njih (betonski zub), za koji se onda traže neka druga rešenja, ili on ostaje nepopunjen.
MRPVC sistem u ponudi ima originalne sistemske roletne nemačkog proizvođača INOUTIC, sa aluminijumskom ispunom punjenom poliuretanom. Ovaj proizvod je veoma funkcionalno i konkurentno rešenje, a spoj roletne i štoka se izvodi odgovarajućim adapterom bez potrebe nalivanja silikona, odnosno šrafljenja, čime se objekat štiti od produvavanja ili zamora materijala. Ista vrsta materijala ukazuje da sa vremenom neće doći do razlike u boji. On ima kutiju sa odličnom  termoizolacijom, i što je posebno važno za mnoge korisnike, može da se ugradi integrisani komarnik, čime se dobija jako elegantno rešenje.

Spoljne roletne

Kada se stavlja spoljnja kutija roletni?
Najčešće onda kada visina otvora fizički ne dozvoljava da se ugradi unutrašnja kutija. Njena kutija je najčešće aluminijumska, punjena lamelicama sa poliuretanom. Montaža ove kutije zahteva ugradnju na gornju liniju štoka, a mehanizam za povlačenje se montira bušenjem rupe kroz bočni štok.
Spoljašnjim roletnama možemo upravljati na dva načina:
 • povlačenjem trake (kanapa, gurtne) ili
 • pomoću elektro motora.
Naravno, upravljanje upravljanje elektro motorom je elegantnije i funkionalno praktičnije rešenje. U pogledu održavanja, možemo reći da su ove roletne:
 • otporne na koroziju,
 • veoma praktične za održavanje i
 • imaju dug vek trajanja.