10 razloga zašto da ugradite PVC stolariju

10 razloga zašto da ugradite PVC stolariju

Masovno renoviranje stambenih, poslovnih jedinica i objekata, kao i intenzivnija izgradnja za posledicu imaju ekspanziju PVC prozora i vrata kao građevinskih elemenata. Više je nemoguće pronaći objekat bez nekog elementa PVC stolarije, pa se nameće pitanje kako i zašto je tako brzo osvojila tržište, a razloga je mnogo.

1. Dug vek trajanja

PVC stolarija izrađena od kvalitetnog profila i ostalih pratećih elemenata (okov, staklo) koja je jednako kvalitetno ugrađena ima dug vek trajanja, znatno duži od drvene stolarije. A odlikuje je čitav niz karakteristika koje ne važe za drvenu stolariju. PVC stolarija ne rđa, ne truli, ne menja oblik (ne vitoperi se i zadržava svoju funkcionalnost, tj. pravilno naleganje čitav vek korišćenja), ne menja boju, ne gori, otporna je na vremenske uticaje u različitim pravcima (i niske i visoke temperature), ne zahteva farbanje i nije pogodna za nastanjivanje insekata.

2. Lako održavanje

Ukoliko želite da vaša stolarija zablista dovoljno je da krpom natopljenom u detergent obrišete profile, očistite prozore i povremeno podmažete (nauljite) okov, šarke i brave na prozorima i vratima. PVC stolarija se ne farba, ne napadaju je insekti i ne truli pa nema potrebe za dodatnom zaštitom kao kod drveta.

3. Energetska efikasnost

Ugradnjom PVC stolarije povećava energetsku efikasnost objekata tako da je upravo to jedan od glavnih razloga zašto je osvojila tržište. Izuzetne osobine elemenata od kojih se proizvodi, PVC profili sa više komora (5-8), dvoslojna ili troslojna stakla između kojih se nalazi inertni gas, najčešće argon, kvalitetan okov koji obezbeđuje idealno naleganje, tj manipulaciju elementima na jednostavan i idealan način, za posledicu imaju sprečavanje energetskih gubitaka. I uvek treba naglasiti da ne postoji investicija koja se u potpunosti vraća, kroz uštedu u hlađenju i grejanju objekata, kao što je zamena strae i dotrajale stolarije novom PVC stolarijom.

4. Idealan odnos cena – kvalitet

PVC je jeftin materijal koji je masovnom proizvodnjom značajno pojeftinio krajnji proizvod. Sa druge strane ne postoji građevinski element koji svojom cenom može da konkuriše PVC stolariji, a da ispunjava sve od zahteva koji se očekuju da budu ispunjeni u pogledu toplotne i zvučne izolacije, izgleda, lakog rukovanja i održavanja.

5. Bezbednost

Pri proizvodnji PVC prozora i vrata se vodi računa o svim aspektima modernog stanovanja koje uključuje i bezbednost. U procesu proizvodnje PVC prozora i vrata ugrađuju se brave, šarke i metalne poluge koje imaju ulogu da zajedno formiraju kompleksan sistem za zabravljivanje i zaključavanje koji obezbeđuju najveću moguću zaštitu objekata, odnosno stambenih jedinica.

6. Zvučna izolacija

Danas je gotovo nemoguće naći mirno mesto za život i u manjim sredinama, dok je u većim gradovima to nemoguća misija. Svi imamo bar neki problem vezan za buku, blizinu auto puta, prometnih saobraćajnica, pešačkih zona prepunih tokom celog dana i noći, kafića u zgradi, škole, igrališta gde se igra košarka celu noć ili jednostavno bučnog komšiju, a vama je preko neophodan san. PVC stolarija se pokazala kao izuzetan izolator zvuka i to posebno dolazi do izražaja ukoliko se nalazite na višim spratovima zgrada ili solitera jer se zvuk prenosi u visinu. Sa PVC prozorima zagarantovan vam je mir i tišina u vašem domu ili poslovnom prostoru.

7. Maksimalno iskorišćenje prostora

Ovo se posebno odnosi na prozore u prostoriji. I dok su prozori nekada zuzimali gotovo ceo jedan zid prostorije i otvarali se unutra, nekada i do pola sobe ili kuhinje čime su smanjivali korisnu površinu prostorije, danas se kombinacijom fiksnih i pokretnih delova prozora, ali i različitim načinima otvaranja postiže maksimalno iskorišćenje prostora, a da se to ne radi na uštrb smanjenja svetlosti ili njihove površine. Na ovaj način se povećava funkcionalnost prostora i njegova iskorišćenost, ali i popravlja estetika unutrašnjosti.

8. Estetika

Zahvaljujući izuzetnim osobinama PVC profila od kojih se izrađuje PVC prozori i vrata, kao i fiksni delovi PVC prozora i vrata omogućeno je da se elementi proizvode u raznim oblicima, bojama, ali i kombinacijama fiksnih i pokretnih delova. Na taj način je moguće svaki prostor oplemeniti i ispuniti nekada i gotovo nemoguće zahteve arhitekata prilikom izgradnje ili renoviranja.

9. Prirodno osvetljenje

U procesu proizvodnje PVC prozora koriste se staklo izuzetnog kvaliteta jer ono zauzima najveću površinu i predstavlja barijeru između spoljašnje i unutrašnje sredine. Osim toga staklo je najčešće jedini izvor prirodnog svetla u prostoriji i njegova površina mora biti adekvatna kako bi obezbedila dovoljno dnevne svetlosti. Savremena stakla moraju ispunjavati istovremeno različite zahteve u pogledu svetlosne propustljivosti, solarnog i UV faktora i uvek se teži idealnoj kombinaciji koja će obezbediti maksimalan učinak.

10. Ekološki materijal

Ograničenost prirodnih resursa i potreba za postizanjem energetske efikasnosti objekata, odnosno smanjenjem eksploatacije ograničenih prirodnih resursa koji se koriste za proizvodnju električne energije ili za zagrevanje prostorija, nametnuli su PVC stolariju kao idealan građevinski element za postizanje ovog cilja. Ali sa druge strane postavljalo se pitanje zaštite životne sredine koja se kako se smatralo ugrožava prljavim tehnologijama poput proizvodnje PVC-a. Napretkom tehnologije dostigao se stepen potpuno čiste proizvodnje PVC profila od kojih se izrađuje PVC stolarija sa jedne strane i omogućeno potpuno recikliranje stare pvc stolarije. Ekolozi mogu konačno da odahnu.

Kada sve navedeno važi

PVC stolarija će imati sve navedene osobne samo i jedino ako je kupite kod kvalitetnog proizvođača i ukoliko je jednako kvalitetno ugrađena. Tako da otvorite četvore oči, tražite preporuku, čitajte i informišite se pre kupovine da posle ne bude kasno.