Energetski efikasne kuće

Energetski efikasne kuće

Ukoliko posmatramo energetski efikasnost objekata, koji su prema svojim osobinama svrstani u određene kategorije, lako možemo zaključiti da uprkos postojanju energetskih gubitaka kuća može biti energetski efikasna. To je razlog zašto postoji stalna težnja da se gubici svedu na minimum, ali u tome postoji čitav niz otežavajućih okolnosti. Prvenstveno kvalitet gradnje kuće, zatim izolacije, stolarije…

I dok se u razvijenim zemljama standardnom gradnjom smatra energetski efikasna kuća, kod nas, zbog lošijeg životnog standarda, gradnja kuća gotovo i da ne postoji u odnosu na raniji period koji se smatra zlatnim dobom građevinarstva. Tako da sa sigurnošću možemo reći da se u našoj zemlji uglavnom govori o energetskoj efikasnosti kada se radi o renoviranju starih objekata, na kojima se radi izolacija i zamena rasušene stolarije, ili kada je u pitanju izgradnja stambenih zgrada. A mi imamo želju da vas upoznamo sa kućama sa viškom energije (Energy Plus Houses).

Kuća iz snova

Pokušaćemo da zamislimo teško zamislivu situaciju da imamo dovoljno sredstava da gradimo kuću iz snova. Izabrali smo zelenu oazu, što znači život izmešten iz gradske vreve, zagađenja i buke, a u skladu sa zakonima prirode gde se uzajamno poštovanje budućih stanara i životne sredine podrazumeva. jasno je da će izbor materijala biti u skladu sa zelenilom koje nas okružuje:

Podno grejanje sa funkcijom grejanje-hlađenje, fotonaponsko postrojenje, akumulator u kombinaciji sa automatizovanim upravljanjem kućom ove objekte stavlja u rang kuća iz snova. A glavni cilj je samostalna proizvodnja energije koja zadovoljava potrebe domaćinstva i potpuna nezavisnost objekata od gradskih elektronaponskih postrojenja.

Kućna elektrana

Činjenica da su rezerve fosilnih goriva ograničene, da je potrebno na što kvalitetniji način iskorišćavati sunčevu energiju, snagu vetra i vode i omogućiti život bez zavisnosti od limitiranih prirodnih resursa, ali i proizvodti energiju na što čistiji način štiteći životnu sredinu. Energy plus kuće su u potpunosti primenile pomenuta načela u sistemu gradnje i strogo su orjentisane na zelenu gradnju bez zagađivanja okoline. Bazirane na samostalnoj proizvodnji energije pomoću fotonaponskoh panela koji se postavljaju ne kao pojedinačni već ili preko cele jedne polovine krova (južna strana) ili preko celog krova.

Višak energije koji se proizvede se skladišti, a u nekim zemljama sa velikim brojem sunčanih dana se može i zaraditi prodajom viška proizvedene energije.

Čista računica kuća ovog tipa pokazuje da se po pravilu uvek i proizvodi višak energije u odnosu na potrebe objekta za njegovo funkcionisanje.

Tako je za kuću ovog kvaliteta gradnje od 140m2 sa fotonaponskim sistemom postavljenim na polovini krovne konstrukcije višak energije oko 2000 KWh.

PVC prozori

I za sve koji su možda pomislili da se PVC prozori nikako ne mogu uklopiti u ovaj koncept izgradnje moramo da podvučemo činjenicu da su upravo oni najčešće korišćeni građevinski element u ovom tipu izgradnje. U potpunosti se recikliraju, podižu energetsku efikasnost kuće i snižavaju cenu gradnje.