Dodatni elementi PVC prozora

Dodatni elementi PVC prozora

Energetska efikasnost objekata

Usvajanjem novih propisa o energetskoj efikasnosti zgrada 2011. godine koji propisuju posedovanje energetskog pasoša novih zgrada krenulo se i sa ozbiljnim razmatranjem kako i na koji način unaprediti energetsku efikasnost ranije izgrađenih objekata.

Vlasnici stanova, koji su shvatili značaj ovog segmenta građevinarstva, prvi su krenuli u renoviranje i zamenu stare stolarije. U zgradama, gde su se stanari mogli lako dogovoriti, rađena je i izolacija celog objekta, kao i zamena dotrajale stolarije novom istog proizvođača kako se ne bi narušio spoljašnji izgled objekta. Ipak, velika većina stambenih i poslovnih zgrada čeka bolja vremena za energetsko unapređenje.

Kako održiva gradnja podrazumeva upotrebu građevinskih materijala koji:

 • nisu štetni po životnu okolinu,
 • obezbeđuju zahtevani stepen energetske efikasnosti (novoizgrađeni objekti moraju odgovarati energetskom razredu C) i
 • čiji se otpad od gradnje i rušenja građevina može kontrolisati

u segmentu stolarije, izuzetnim odnosom kvalitet – cena nametnula se PVC stolarija kao idealno rešenje.

PVC prozori

Uzimajući u obzir činjenicu da se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore jer oni predstavljaju slabu tačku objekta, odnosno barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjosti objekta, jednostavno je zaključiti da od njihovog kvaliteta izrade i ugradnje zavisi i koliko će ispunjavati sve što se od njih očekuje (toplotna i zvučna barijera, ali i izvor svetlosti i mesto preko kog će se vršiti provetravanje prostorija).

U potrazi za građevinskim elementom koji može ispuniti višefunkcionalnost koja se od njega zahteva, a osim toga biti i estetski lako eksploatisan, PVC prozori su se sami nametnuli i osvojili tržište.

Izuzetan kvalitet PVC prozora koji ispunjava sve zahteve energetske efikasnosti, savremenog građevinarstva i najzahtevnijih arhitektonskih formi, učinili su da gde god da pogledamo možemo ih videti kako krase stambene i poslovne objekte.

Izuzetni su toplotni i zvučni izolatori, laki za rukovanje i održavanje, a pri tom dostupni u čitavoj paleti boja i izrađeni od materijala koji se može potpuno reciklirati. Pogodni su za objekte svih namena i mogu se ugrađivati bez ograničenja.

Uz PVC prozor, ozbiljne kompanije koje se bave PVC stolarijom, nude i dodatne elemente (senila) jer je dobro prozoru dodati sve što može zatrebati.

Senila

Za zatamljenje prostora koriste se senila koja mogu biti:

 • spoljne i unutrašnje žaluzine,
 • lamelne zavese i
 • grilje (škure, rebrenice)

koje se izrađuju sa vlastitim okvirom ili direktno na prozor.

Spoljne i unutrašnje žaluzine

Osnovna razlika između spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina je mesto njihovog postavljanja na prozoru. Spoljašnje žaluzine, za razliku od unutrašnjih sprečavaju zagrevanje stakla i samim tim predstavljaju efikasniji sistem zaštite od toplote direktnog sunčevog uticaja od unutrašnjih žaluzina.

Žaluzine na jednostavan način omogućavaju regulisanje količine svetla koje prodire u prostoriju do visokog stepena zamračenja unutrašnjosti objekta. Prednost spoljašnjih žaluzina je što potpunim zatvaranjem lamela omogućavaju i kompletnu zaštitu privatnosti.

Lamelne zavese

Lamelne zavese su jednostavno i praktično senilo koje primenu nalaze i u stambenim i u poslovnim objektima. Postojani i antistatični materijali omogućavaju dugotrajnu upotrebu i lako održavanje. Vertikalne lamele omogućavaju višestepenu regulaciju svetlosti.

Odlikuju ih:

 • postojani materijali,
 • veliki broj opcija upravljanja,
 • veliki izbor širine lamela,
 • mogućnost integracije sistema u pametnim kućama i
 • veliki izbor boja lamela.

Grilje

Grilje (škure, rebrenice) predstavljaju sistem sa fiksnim lamelama, koji se montira direktno na zid. Pomoću njih se postiže odlična zaštita od sunca, hladnoće kao i vremenskih neprilika.

Posebno su pogodne za morske predele jer zbog tople klime objekte često krase velike staklene površine i tu se tradicionalno kao senila biraju grilje.

Komarnici

Komarnici su mreže protiv insekata i veoma popularna dodatna komponenta savkog PVC prozora. Posebno su neophodna na prozorima objekata koji se nalaze u blizini vode ili u prirodi gde osim što pružaju zaštitu od komaraca, onemogućavaju i druge isnsekte da uđu u objekat.

Komarnici mogu biti fiksni, kao i rolo mreže koje se mogu spuštati i podizati po potrebi, ali mogu imati i svoj okvir i otvarati se kontra od prozora i vrata.