Moderni PVC prozori

Moderni PVC prozori

PVC kao sirovina za izradu prozora

PVC u svom lancu sadrži hlor i to ga svrstava u retku termoplastiku takvog sastava. Prisustvo hlora u lancu za posledicu ima veoma visoku tačku topljenja polivinil-hlorida, kako glasi pun naziv ovog polimera, tako da u slučaju požara PVC ispoljava osobinu samogasivosti.

Zbog svoje osobine da se lako razlaže na visokim temperaturama na hlorovodoničnu kiselinu (HCl) i korozivni gas koji se mogu dalje koristiti, odnosno upotrebljavati kao sirovine u nekim drugim procesima proizvodnje, PVC materijal ima relativno nisku cenu.

PVC se u potpunosti reciklira, poput stakla i papira, i pravi je prijatelj prirode jer zamenjuje proizvode od drveta što dovodi do smanjene seče šuma.

Dodatkom modifikatora, odnosno soli teških metala, raznih filera i aditiva u procesu proizvodnje PVC-a poboljšavaju se njegove karakteristike i tek nakon toga se PVC oblikuje u profil.

PVC profili

PVC profili mogu biti veoma različitog kvaliteta, a u suštini izgledati veoma slično. Potrebno je dobro se uputiti u kvalitet PVC profila kako bi znali prilikom kupovine da prepoznate manje kvalitetan proizvod, što uopšte nije lako. Bitno ja da PVC stolarija koju kupujete ne bude iz reciklaže i da proizvođač ima potrebne EU sertifikate, tako da uvek preporučujemo PVC profile renomiranih nemačkih proizvođača poput INOUTIC, REHAU, SALAMANDER…

Kvalitetni PVC profili se razlikuju po broju komora i imaju izuzetne izolacione karakteristike. U zavisnosti od vaših potreba, ali i mogućnosti birate  profil će vam odgovarati.

PVC prozori

Ozbiljne firme u procesu proizvodnje koriste isključivo kvalitetne PVC profile i same proizvode PVC prozore u svojim proizvodnim pogonima tako da nisu uslovljene dizajnom koji diktira dobavljač. One mogu prilagoditi prozore vašim potrebama u skladu sa vašim željama u pogledu oblika, boje, načina otvaranja ili kombinacije fiksnih i pokretnih delova prozora, ali i stakala kojima se vrši njihovo zastakljivanje.

Obično je povećanje energetske efikasnosti razlog zašto se vrši zamena dotrajale stolarije novom. Ali važno je naglasiti da samo kvalitetno proizvedeni prozori i pravilno ugrađeni će smanjiti vaše račune za potrošenu električnu energiju. Energetski efikasan PVC prozor je:

  • proizveden od kvalitetnog PVC profila,
  • sa ugrađenim kvalitetnim okovima koji imaju različit stepen sigurnosti u zavisnosti od položaja prozora koji se ugrađuje
  • zastakljen staklom koje obezbeđuje toplotnu i zvučnu izolaciju
  • pravilno ugrađen prozor.

Dodatni elementi PVC prozora

Moderne PVC prozore je gotovo nemoguće zamisliti bez dodatnih elemenata koji odavno predstavljaju stvarnu potrebu komfornog stanovanja, a ne luksuz ili dodatni trošak. Od senila svakako su najupotrebljivanije, bar na našim prostorima, roletne. Mogu biti unutrašnje i spoljašnje, raznih boja, a od materijala od kojih se izrađuju najčešće su zastupljeni PVC i aluminijum. Osim što služe za zatmljenje prostora, one štite i od vremenskih nepogoda ukoliko su ugrađene sa spoljne strane prozora ili vrata.

U senila, osim roletni, spadaju i žaluzine, lamelne zavese, grilje.

Komarnike (mreže protiv insekata) svakako treba zbog njihovog značaja posebno izdvojiti. Moderni PVC prozori imaju u sebi ugrađene komarnike kojima se lako manipuliše, koji ostavljaju prozor slobodnim kada je to potrebno i aktiviraju se pružajući stopostotnu zaštitu u trenucima kada je ona neophodna.