Nabavka PVC stolarije

Nabavka PVC stolarije

PVC stolarija

Odlučili ste da ugradite PVC stolariju, koja je superiorna u odnosu na druge stolarije, i sada treba da pronađete firmu od koje će da nabavite. Kako bi ste odabrali pravu, koja nudi najbolji kvalitet, potrebno je da znate nekoliko stvari:

Gde je stolarija proizvedena?

Na tržištu Beograda i Srbije postoji mnoštvo poslovnih subjekata koje rade sa raznim vrstama stolarije. PVC stolarijom se bave kako ozbiljni proizvođači, tako i stovarišta građevinskog materija i mikro firme sa jednim ili dvoje radnika koji uvoze ili kompletan proizvod ili delove pa ih sastavljaju u svojim pogonima.
U svakom slučaju, veoma je važno znati poreklo PVC ramova, okova i stakla, i da li ona zadovoljavaju neophodan kvalitet i imaju potrebne standarde i ateste.

Koliko dugo se kompanija bavi prodajom PVC stolarije?

Istražite koliko iskustva ima firma, da li je registrovana u APR-u, koliko je dugo na tržištu, pogledajte njihove reference, porazgovarajte sa nekim koji je kupio njihove proizvode. Koristite i interent forume koji su veoma dobar izvor informacija.

Ko izvodi montažu stolarije?

Ozbiljne firme na tržištu osim prodaje PVC prozora i vrata, rade i njihovu demontažu i montažu i samim tim i odgovaraju za svoj proizvod kroz dugogodišnju garanciju. Najkraći savet je – birajte takve kompanije. Svaki dobar majstor može da montira prozore, ali bolje je da to uradi firma gde ste nabavili stolariju. Raspitajte se i koliko će montaža da traje.
Tokom montaže prekontrolišite kako će majstori da zatvore otvore između ramova i zidova. To su mesta gde toplota beži, i nisu dozvoljene ni najmanje improvizacije.

Koliki je garantni rok?

Što je garantni rok duži to bolje, gledajte da on minimalno bude nekoliko godina.

Koliko treba da čekam da PVC stolarija stigne?

Veće firme imaju robu na lageru, ali ukoliko kupac ima neke specifične zahteve, nestandardne građevinske otvore, želi neku drugu boju ili neki neobičan oblik (trouglast, okrugao, nepravilan…), nekada je potrebno sačekati neko vreme. Osigurajte se da to vreme ne bude predugo.

Zašto nemačka stolarija?

Vlada mišljenje da je nemačka stolarija najbolja na tržištu i dosta kupaca veruje samo nemačkim prozorima. Inautic, Siegenia su samo neki od brendova koji su nadaleko poznati. Zašto je nemačka stolarija tako tražena?
Stolarija proizvedena u Nemačkoj mora da ispunjava vrlo stroge kriterijume, koje su stroži od drugih tržišta (posebno izdvajamo Tursku, zemlje Dalekog Istoka i dr.). Dugotrajnost, zahtevi za energetsku efikasnost i garantni rok su određeni zakonom, kontrole su strože i brojnije. Za proizvodnju stolarije se koriste najkvalitetniji materijali, proces proizvodnje je standardizovan, tehnički procesi na visokom nivou. Na primer, nekoliko puta reciklirana plastika, koja kraće traje i brzo gubi svoju boju, ali koja je dosta jeftinija, se ne koristi, ili ako se koristi to je navedeno u deklaraciji proizvoda.
Istorijski gledano nemački zakoni i standardi su daleko stroži od ostalih država tako da su se proizvođači navikli na njih i lakše ih ispunjavaju.

Bolje zaptivanje

Nemački zakoni koji regulišu energetsku efikasnost su veoma striktni, tako da prozori moraju da imaju dobro zaptivanje. Nije redak slučaj da prozori imaju i po nekoliko dihtung traka koji su izrađeni od veoma kvalitetne butilne gume čiji rok može da bude i 100 godina. Ovi dihtunzi se ne prekidaju kod uglova prozora (što je čest slučaj kod slabije kvalitetnih prozora gde je kod uglova dihtung traka isečena i zalepljena).

Okov

Nemci paze na sitnice. Okov nije sitnica, ali dosta firmi ih zapostavlja i ugrađuju jeftine i nekvalitetne okove. Svi smo iskusili kako je spavati u prostorijama gde duva na sve strane i gde je buka sa ulice nesnosna. Razlozi su neprecizna izrada i materijali slabog kvaliteta koji se brzo habaju.

Zaštita metalnih delova od korozije

Ovo je veoma važna stvar. Ukoliko metalni delovi (okov, ručke, šarke, kvake i sl.) nisu dobro zaštićeni pod dejstvom vlage i vremenski prilika brzo propadnu. Poseban problem su kisele kiše koje se javljaju prilikom velikih zagađenja u gradovima. Nezaštićen okov brzo korodira i gubi svoja svojstva za nekoliko godina. Kod nemačkih proizvođača ovo se skoro nikad ne dešava. Razlog – stroga zakonska regulativa.

Kvalitet stakla

Energetski efikasni PVC prozori se sastoje od dve ili tri staklene ploče (termopan) između kojih je ubrizgan vazduh ili neki plemenit gas (najčešće argon). Nemački zakoni i standardi regulišu kako se ove jedinice proizvode, testiraju i kontrolišu. Kontroliše se i sam gas argon i proces njegovog ubrizgavanja. Rezultat – garantni rok od 5 do 6 decenija bez ikakvih problema.