PVC prozori cena

PVC prozori cena

KAKO SE FORMIRA CENA PVC PROZORA

Tema cena PVC PROZORA I PVC STOLARIJE uopšte je jako široka i otvorena za diskusiju i razjašnjavanje.

Bar jednom dnevno primimo poziv sa pitanjem koje glasi: „A koliko to košta po kvadratu?“

To je praktično isto kao kada biste prodavca automobila pitali koliko on košta po kilogramu.  Prozori mogu da budu različitih struktura npr. fiksni elementi sa manje ili više pregrada, dvokrilni prozori, jednokrilni, dvokrilni sa T prečkom, sa roletnom ili bez. i bezbroj različitih kombinacija a da imaju istu površinu. Cena svakako ne može biti ista za svaku od tih opcija tako da cena po kvadratu ne može nikako biti pravi i precizan odgovor. Reklame koje vas pozivaju cenom po kvadratu nisu ništa drugo nego marketinški trik da bi ljudi koji nemaju mnogo vremena ili su laici u ovoj oblasti na prvu loptu ušli u dogovor sa onima čija im se cena čini najmanja.

Faktori koji utiču na cenu pvc prozora

Drugi bitan parametar koji opredeljuje cenu pvc  prozora jesu materijali od kojih se taj prozor pravi. Oduvek je bila poznata ona izreka „koliko para toliko muzike“. Ukoliko nečija cena drastično odstupa od drugih za to mora da postoji neki razlog. Na našem tržištu, koje nije pravno regulisano nikakvim standardima niti sertifikatima, postoji sijaset marki profila, okova i stakla i svi oni imaju potpuno slobodan ulaz na tržište bez ikakvih ograničenja. Postoji niz profila koji su jako lošeg kvaliteta i rade se od reciklirane plastike, u kućnoj radinosti, bez atesta o bezolovnim stabilizatorima, uvezeni iz zemalja sa niskom cenom radne snage itd. Isto važi i za okove koji dolaze iz raznih zemalja te se danas nalaze na tržištu po jako povoljnim cenama, a već sledeće godine ih nema pa ne možete da zamenite delove koji se u tim slučajevima jeftinog okova jako brzo kvare, lome ili rđaju. Staklo dugi niz godina dolazi iz Kine koja je poznata po niskim cenama  ali se loš kvalitet stakla može prepoznati po (valovitom ) neravno izlivenom staklu.

Sve ovo može dovesti do konačnog proizvoda koji može biti znatno jeftiniji od prozora koji se izrađuju od kvalitetnih materijala pa sledi pitanje: „Zašto kod vas prozor košta 18000 dinara a kod onog 12000 a iste dimenzije?“.

Sledeća situacija jeste pitanje: „Zašto je kod vas prozor skuplji  nego kod onog drugog a radite sa istim profilom?“. Ta situacija je takođe česta. Može se desiti da proizvođači rade sa istim profilom i okovima a da opet imaju različite cene. Postoje delovi pvc prozora koji čine prozor kvalitetnim i funkcionalnim a koji se ne vide, kao što su čelična ojačanja unutar profila, nikad ne možete da znate da li ih je proizvođač stavio ili ne. Roletne čine bitnu stavku cene pvc prozora, mnogi da bi pojeftinili cenu prozora na prozor od kvalitetnog  materijala koji nosi zvučno ime stavljaju roletne domaće radinosti koje su znatno jeftinije te time dobijaju na cenovnoj prednosti. Posle par godina se dešava da boje prozora i roletni više nisu iste (roletna je žuta), spoj štoka i roletne koji se dobija šrafljenjem i zalivanjem silkonom popušta i može se desiti curenje na spoju itd. Kod originalnih roletni imate savršen spoj adapterom te do  propuštanja ne može da dođe. Ukoliko pvc prozor  izlazi iz ozbiljno opremljene radionice sa 12 zaposlenih radnika od kojih su jedni specijalizovani u sektoru proizvodnje a drugi u sektoru montaže to takođe čini cenu kvalitetne izrade i montaže.

Garancije prozora su jako bitna stavka ali u tome takođe treba biti realan, ukoliko vam neko daje garanciju od 50 godina a ostali po 10 zapitajte se da li će se takav proizvođač upšte baviti tim poslom u tom periodu i koliko mu je dotadašnje iskustvo.

PVC prozori su kapitalna investicija koja treba da služi dugi niz godina. Kada birate partnera sa kojim ćete raditi birajte ozbiljnu firmu sa dugim iskustvom i pouzdanim preporukama.