PVC prozori – dve radnje za koje vam nisu potrebni majstori

PVC prozori – dve radnje za koje vam nisu potrebni majstori

PVC prozori se lako održavaju, i ne traže česte i velike popravke, pa za razliku od druih vrsta stolarije nije neophodno imati „svog“ majstora u stalnoj rezervi. Ali postoje bar dve stvari koje je potrebno znati i primenjivati, kako bi se vek trajanja novonabavljenih prozora produžio i kako bi vas oni bolje služili. A to su:

  • podmazivanje i
  • štelovanje istih.

PVC prozori moraju  (redovno) da se podmazuju

Zvuči jednostavno, ali malo ko zna sam da obavi podmazivanje ili da se bar na vreme seti da je ono potrebno. Obično kada je već kasno i kada nešto počne da škripi ili da ne funkcioniše, zovu se majstori.

Generalno pravilo je da se svi pokretni delovi PVC prozora moraju podmazivati barem jednom godišnje. Najbolje je da se koristi specijalno ulje ili mazivo, ali ukoliko ih nemate,  može da se koristi ulje za mašine za šivenje. Neko koristi i obično jestivo ulje (zejtin), koje isto tako može (kratkoročno) da reši problem. Potrebno je samo nakapati nekoliko kapi na brave, šarke, ručice i sve pokretne mehanizme. Za to nije neophodan majstor, zar ne? Jedino što može da se desi je malo da se nauljite.

PVC prozore treba da štelovati u zavisnosti od godišnje doba

Ukoliko želite dobru izlaciju, prozori treba da se leti nameste na letnji „mod“, a zimi na zimski. I za ovu operaciju ljudi zovu majstore, a nema ništa jednostavnije od toga.

Treba, doduše, znati prepoznati režim rada. PVC prozori se u najvećem broju slučajeva prodaju u univerzalnom međusezonskom režimu. Proveru je moguće izvršiti običnim listom papira koji se stavlja između krila i štoka prozora. Ukoliko je moguće da se list izvuče lako i neoštećen, onda je režim letnji, ukoliko se on pocepa, prozori su namešteni na zimski „seting“.

Kako naštelovati PVC prozore?

Potrebno je otvoriti krilo prozora i pronaći mehanizam za zatvaranje. Za zimski režim pinove je potrebno pomeriti u ekscentričan položaj, tj. pomeriti ih od centralnog ležišta. Većinom PVC prozori imaju okrugle ili cilindrične pinove, koji imaju žlebove za ključ. Obično ovi žlebovi odgovaraju za šestougaone ključeve, koje se lako nalaze u prodaji, a neki renomiraniji proizvođači PVC stolarije daju ih u paketu sa svojim prozorima.

Postavlja se pitanje zašto je potrebno PVC prozore štelovati, zašto ih ne ostaviti da budu uvek u zimskom režimu rada?

Odgovor je – zbog potencijalnog oštećivanja prozora. Ukoliko je on stalno na zimskom modu, pritisak na PVC ram i mehanizam je znatno veći, a time su moguća i razna oštećenja pri otvaranju i zatvaranju. Ukoliko se ovi delovi oštete i potroše, onda će vam stvarno trebati majstor.