PVC prozori i energetska efikasnost

PVC prozori i energetska efikasnost

PVC prozori

PVC prozori su preuzeli primat na tržištu u odnosu na zastupljenost ostalih materijala koji se koriste za proizvodnju stolarije. Izuzetne karakteristike i konkurentna cena u kombinaciji sa usavršenim raznim vrstama stakla su omogućili PVC prozorima da postanu najzastupljeniji građevinski element stolarije. Ukoliko se izabere kvalitetan profil i okov, adekvatno staklo, kao rezultat se dobija prozor koji ispunjava sve zahteve energetske efikasnosti.

Energetska efikasnost PVC prozora

Energetska efikasnost pvc prozora najviše zavisi od kvaliteta i konstelacije stakla kojim su oni zastakljeni, zatim od izbora profila od kojih se prozori prave kao i od kvaliteta ugradnje, opšivke i obrade špaletni oko prozora. Primarna funkcija prozora je obezbeđenje dotoka prirodnog svetla u unutrašnjost građevine kao i veza enterijera objekta sa fasadom. Međutim, savremeni prohtevi u smislu energetske efikasnosti prozora dodatno komlikuju situaciju gde prozor predstavlja otvor u fasadi, a mora da obezbedi i toplotnu izolaciju.

Najveći deo  površine prozora otpada na staklo koje se može praviti u različitim paketima. Te stoga imamo različite opcije:

  • dvoslojno,
  • troslojno,
  • višeslojno,
  • low-e stakla,

punjena plemenitim gasom (argon, kripton…) koje svojom nadogradnjom utiču na smanjenje koeficijenta prolaska toplote U(k), a obrnuto utiču tj. povećavaju cenu prozora. Kod PVC stolarije sa standardnim paketom stakla termopan 4+16+4 i profilima u petokomornom sistemu debljine 71 mm koeficijent prolaska toplote je U(k)=1.3 W/m2K.

Prednosti PVC prozora

Prednost pvc prozora u odnosu na ostale je i u nižoj ceni i jednostavnijem održavanju, ali ipak kod nekvalitetnih i jeftinih varijanti pvc prozori mogu već posle nekoliko godina promeniti boju, požuteti, ljuštiti se, a kod promena spoljne temperature zbog skupljanja i širenja profila mogu se javiti i problemi sa otvaranjem i zatvaranjem prozora te cela priča o energetskoj efikasnosti gubi smisao. Kod pvc profila treba voditi računa o broju komora kao i o debljini zida istih koje takođe utiču na kvalitet izrade i izolacijske karakteristike prozora. Ponegde na tržištu se još uvek mogu naći trokomorni pvc profili ali uglavnom profili sa pet i više komora postaju standard kod izrade pvc prozora. Kvalitetan pvc profil podrazumeva i ugradnju čeličnog ojačanja u njega koji doprinosi povećanju čvrstoće prozora.

PVC prozor je idealno rešenje za zamenu stare stolarije

Ukoliko se odlučite da zamenite dotrajale prozor sa novim, energetski efikasnim PVC prozorima morate voditi računa o niz faktora. Svakako morate izabrati firmu koja u svojoj ponudi ima kvalitetan PVC profil, okov i staklo, ali i obučene radnike koji znaju da pravilnom ugradnjom prozora Vašoj prostoriji obezbede energetsku efikasnost. Tek kada je sve pomenuto ispunjeno, Vaša investicija u ugradnju PVC prozora će se isplatiti kroz smanjenje računa za grejanje i utrošak električne energije ili smanjenu potrošnju energenata.