PVC stolarija kao deo pasivne kuće

PVC stolarija kao deo pasivne kuće

Gde i kako želimo da stanujemo?

Kada bi mogli da biramo gde i kako ćemo da stanujemo sigurno bi se svi odlučili za sebi odgovarajuću, ali svakako bar po nečem, različitu opciju života od drugog ispitanika. Dok jedni vole život u prirodi, drugi se savršeno snalaze u potpuno urbanim uslovima života, dok jedni žele kuću, drugi se ne bi odrekli stana i sl. Ali sva ispitivnja vezana za trendove u gradnji ukazuju da su svim potencijalnim stanarima dve stvari veoma bitne:

  • energetska efikasnost i
  • održiva gradnja.

I dok je energetska efikasnost imperativ, sada već i skromnije gradnje, pa čak i socijalnog stanovanja, održiva gradnja je još uvek u kategoriji luksuza. 

Pasivne kuće

Pasivne kuće su veoma dobro izolovani objekti koji imaju izuzetno malu potrebu za energijom prilikom grejanja i hlađenja. Pasivne kuće su naziv dobile po nemačkoj reči ‘passivhaus’ što u prevodu znači rigorozan, dobrovoljan. Poslednjih 20 godina ovakav način gradnje je standard širom sveta i zahvaljujući maloj potrošnji energije čuva ograničene prirodne resurse i zdravlje životne okoline. Najviše su zastupljene u zemljama nemačkog govornog područja i skandinavskim državama.

Često se i ta mala potreba, za energijom u pasivnim kućama, zadovoljava posatvaljanjem solarnih panela i na taj način dobijamo samoodrživ objekat koji nema potrebu za energijom sa strane. Kada govorimo o pasivnim kućama veoma bitno je naglasiti da to nisu objekti namenjeni isključivo stanovanju već mogu biti poslovni prostori, vrtići, škole i sl.

Kao što smo već napisali, pasivne kuće imaju izuzetno malu potrebu za trošenjem energije za grejanje, tako da je količina energije od samo 10W/m2 dovoljna, a u ovakiv objektima ona se može obezbediti sa vazduhom iz sistema za provetravanje.

PVC stolarija ugrađena u pasivnu kuću

Da bi opravdala svoj naziv pasivna kuća mora biti izgrađena savremenom tehnologijom koja je oplemenjena komponentama od izuzetnog značaja za ovaj vid gradnje, kao što su:

  • gotovi elementi za gradnju pasivnih kuća,
  • elementi koji sprečavaju nastajanje toplotnih mostova,
  • PVC stolarija,
  • termoizolacija i
  • razni uređaji koji su neophodni za uspešno funkcionisanje ovakvih građevina.

Za nas je veoma zanimljiva proizvodnja stolarije u skladu sa izuzetno strogim standardima koncepta pasivne kuće. Kako se PVC stolarija nametnula u ovom zahtevnom obliku gradnje?

Stručnjaci se slažu da je PVC, koji se koristi za izradu prozora i vrata, bolji od drveta kada je u pitanju izolacija od vlage i vazduha, što testiranja i pokazuju. PVC koji se koristi za proizvodnju prozora i vrata je potpuno bezbedan materijal koji se u potpunosti reciklira što je u skladu sa konceptom pasivnih kuća o zaštiti životne sredine, ali i potpunim komforom u održavanju ovakvih građevina.

Naime, PVC stolarija omogućava izuzetnu toplotnu i zvučnu izolaciju jer su osim PVC profila i stakla, okovi i ostali elementi kojii se koriste u procesu proizvodnje prozora i vrata u kategoriji odličnog kvaliteta i zajedno omogućavaju lako manipulisanje i održavanje uz maksimalno naleganje i dihtovanje svih elemenata stolarije.

Proizvodnju i ugradnju PVC stolarije u pasivne kuće moraju raditi profesionalci

Kao što smo već naglasili, pasivne kuće se rade po strogim, unapred utvrđenim kriterijumima. I da bi vaš objekat bio svrstan u ovu kategoriju svi zahtevi moraju biti zadovoljeni. Kako se pasivna kuća i odlikuje izuzetnom gradnjom koja za posledicu ima vrlo malu potrebu za dodatnom energijom, najveći toplotni gubici na objektu se ostvaruju preko prozora jasno je da je stolarija uz pravilnu izolaciju ključni element ove vrste gradnje.

PVC stolarija mora biti kvalitetno proizvedena uz vrhunsku ugradnju, a to mogu samo firme sa dugogodišnjim iskustvom koje su se specijalizovale za PVC stolariju, koje daju garanciju na proizvod i svoj rad, koje imaju reference i obučene radnike.