Ugradnja PVC prozora

Ugradnja PVC prozora

Veoma bitan faktor pri novogradnji ili zameni dotrajale stolarije je ušteda energije, tj. postizanje što veće energetske efikasnosti objekta.

Odabirom kvalitetnog profila, okova i stakla može se reći da je završeno pola posla pri izboru stolarije. Ispravno funkcionisanje pvc prozora i vrata u velikoj meri zavisi od njihove ugradnje. Često način montaže diktira sam objekat, materijal od kog je sagradjen, izgled i dubina zidova, ali i zahtevi i želje kupaca.

Mi vam nudimo dva različita sistema ugradnje stolarije-klasičnu i RAL montažu.

Klasična ugradnja: Ovaj sistem je i dalje veoma zastupljen na našim prostorima, jer je pristupačniji. Podrazumeva ugradnju PVC elementa uz pomoć turbo šrafova i pur pene. Prozori se na prethodno pripremljen otvor fiksiraju sa turbo vijcima, a prostor izmedju štoka i zida se popunjava pur penom. U zavisnosti od vremenskog doba (leto, zima) naši montažeri koriste i posebne vrste pur pene, dok se za precizna popunjavanja i minimalnu ekspanziju nakon montaže koristi niskoekspandirajuća pur pena.

Nakon ugradnje stolarije, posebno kod zamene stare stolarije, potrebna je obrada špaletni, tj. ivica oko prozora sa unutrašnje strane, zatvaranjem pur pene glet masom i krečenjem. Ukoliko objekat zahteva obadu zida sa spoljašnje strane, ona se radi gradjevinskim lepkom i fasadnim materijalima. Ovi poslovi ne spadaju u montažu stolarije. Za obradu špaletni kupac naknadno, u sopstvenoj režiji, angažuje molere/zidare.

Pvc prozori ugradnja

Ral montaža Ovaj sistem montaže, po preporuci i smernicama RAL asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e.V.) predstavlja savremeni sistem ugradnje prozora i vrata sa doprinosom energetskoj efikasnosti objekta. Pod RAL kvalitetom ugradnje prozora se podrazumeva adekvatan spoj zida i energetski efikasnog prozora koji doprinosi smanjenju nastanka vlage i posledica koje ona ima na objekat. Iako iziskuje više izdvojenih novčanih sredstava u odnosu na klasičnu montažu, dugoročno je isplatljivija, jer omogućava veću uštedu energije. Postoje dva načina montaže kojima se postiže RAL standard:

Montaža multifunkcijskim niskoekspandirajućim zaptivnim trakama izradjenim od poliuretanskog mekog sundjera. Ove trake se postavljaju sa ugradne strane štoka, celom dužinom spoja prozora sa zidom. Štite od udara kiše i vetra sa spoljašnje strane, onemogućavaju nastanak vlage i kondenzacije u medjuprostoru i doprinose toplotnoj izolaciji u objektu.

Pvc prozori ugradnja

Drugi način je montaža stolarije sa specijalnim RAL folijama i pur penom. Prozor se ugradjuje sa posebnom vrstom pur pene, a zatim se zid i ram prozora sa spoljašnje i unutrašnje strane oblažu folijama. Ove folije imaju vodonepropusno svojstvo, otporne su na udare kiše sa spoljašnje strane. Sprečavaju prodor vode u prostor izmedju zida i prozora. Takodje, one inteligentno upravljaju vlagom, varijabilno su propusne. Omogućavaju difuziju pare i time sprečavaju zadržavanje vlage i nastanak različitih oštećenja. Otporne su na UV zračenje i vremenske prilike do 3 meseca od ugradnje, pa je u tom roku potrebno odraditi i završnu obradu.

Pvc prozori ugradnja

Ono što želimo da naglasimo svim našim kupcima, ukoliko žele da stolariju u svom stanu ili poslovnom prostoru ugradjuju po sistemu RAL montaže, da našim kolegama obavezno navedu pri traženju informacije o ceni proizvoda, jer se osnovne cene uvek odnose na klasičnu montažu.