Dodatni elementi PVC prozora

BLOG

Dodatni elementi PVC prozora

Dodatni elementi PVC prozora

Energetska efikasnost objekata

Usvajanjem novih propisa o energetskoj efikasnosti zgrada 2011. godine koji propisuju posedovanje energetskog pasoša novih zgrada krenulo se i sa ozbiljnim razmatranjem kako i na koji način unaprediti energetsku efikasnost ranije izgrađenih objekata. 

Vlasnici stanova, koji su shvatili značaj ovog segmenta građevinarstva, prvi su krenuli u renoviranje i zamenu stare stolarije. U zgradama, gde su se stanari mogli lako dogovoriti, rađena je i izolacija celog objekta, kao i zamena dotrajale stolarije novom istog proizvođača kako se ne bi narušio spoljašnji izgled objekta. Ipak, velika većina stambenih i poslovnih zgrada čeka bolja vremena za energetsko unapređenje.

Kako održiva gradnja podrazumeva upotrebu građevinskih materijala koji:

 • nisu štetni po životnu okolinu,
 • obezbeđuju zahtevani stepen energetske efikasnosti (novoizgrađeni objekti moraju odgovarati energetskom razredu C) i
 • čiji se otpad od gradnje i rušenja građevina može kontrolisati

u segmentu stolarije, izuzetnim odnosom kvalitet - cena nametnula se PVC stolarija kao idealno rešenje. 

PVC prozori

Uzimajući u obzir činjenicu da se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore jer oni predstavljaju slabu tačku objekta, odnosno barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjosti objekta, jednostavno je zaključiti da od njihovog kvaliteta izrade i ugradnje zavisi i koliko će ispunjavati sve što se od njih očekuje (toplotna i zvučna barijera, ali i izvor svetlosti i mesto preko kog će se vršiti provetravanje prostorija).

U potrazi za građevinskim elementom koji može ispuniti višefunkcionalnost koja se od njega zahteva, a osim toga biti i estetski lako eksploatisan, PVC prozori su se sami nametnuli i osvojili tržište.

Izuzetan kvalitet PVC prozora koji ispunjava sve zahteve energetske efikasnosti, savremenog građevinarstva i najzahtevnijih arhitektonskih formi, učinili su da gde god da pogledamo možemo ih videti kako krase stambene i poslovne objekte. 

Izuzetni su toplotni i zvučni izolatori, laki za rukovanje i održavanje, a pri tom dostupni u čitavoj paleti boja i izrađeni od materijala koji se može potpuno reciklirati. Pogodni su za objekte svih namena i mogu se ugrađivati bez ograničenja.

Uz PVC prozor, ozbiljne kompanije koje se bave PVC stolarijom, nude i dodatne elemente (senila) jer je dobro prozoru dodati sve što može zatrebati.

Senila

Za zatamljenje prostora koriste se senila koja mogu biti:

 • spoljne i unutrašnje žaluzine,
 • lamelne zavese i
 • grilje (škure, rebrenice)

koje se izrađuju sa vlastitim okvirom ili direktno na prozor.

Spoljne i unutrašnje žaluzine

Osnovna razlika između spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina je mesto njihovog postavljanja na prozoru. Spoljašnje žaluzine, za razliku od unutrašnjih sprečavaju zagrevanje stakla i samim tim predstavljaju efikasniji sistem zaštite od toplote direktnog sunčevog uticaja od unutrašnjih žaluzina.

Žaluzine na jednostavan način omogućavaju regulisanje količine svetla koje prodire u prostoriju do visokog stepena zamračenja unutrašnjosti objekta. Prednost spoljašnjih žaluzina je što potpunim zatvaranjem lamela omogućavaju i kompletnu zaštitu privatnosti.

Lamelne zavese

Lamelne zavese su jednostavno i praktično senilo koje primenu nalaze i u stambenim i u poslovnim objektima. Postojani i antistatični materijali omogućavaju dugotrajnu upotrebu i lako održavanje. Vertikalne lamele omogućavaju višestepenu regulaciju svetlosti.

Odlikuju ih:

 • postojani materijali,
 • veliki broj opcija upravljanja,
 • veliki izbor širine lamela,
 • mogućnost integracije sistema u pametnim kućama i
 • veliki izbor boja lamela.

Grilje

Grilje (škure, rebrenice) predstavljaju sistem sa fiksnim lamelama, koji se montira direktno na zid. Pomoću njih se postiže odlična zaštita od sunca, hladnoće kao i vremenskih neprilika.

Posebno su pogodne za morske predele jer zbog tople klime objekte često krase velike staklene površine i tu se tradicionalno kao senila biraju grilje. 

Komarnici

Komarnici su mreže protiv insekata i veoma popularna dodatna komponenta savkog PVC prozora. Posebno su neophodna na prozorima objekata koji se nalaze u blizini vode ili u prirodi gde osim što pružaju zaštitu od komaraca, onemogućavaju i druge isnsekte da uđu u objekat.

Komarnici mogu biti fiksni, kao i rolo mreže koje se mogu spuštati i podizati po potrebi, ali mogu imati i svoj okvir i otvarati se kontra od prozora i vrata. 

 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (3)

 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  darko

  prozori su zatvoreni sistem,moraju svi elementi da budu kvalitetni i dobro povezani, samo tako će prozori da budu energetski efikasni

  21/Jul/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  nenad

  Vrlo su bitne sva ova senila i zavese, roletne i žaluzine, Klima nam je psotala tropska tako da treba sprečiti sunce da prodre u prostorije. Nije zdravo klima uređaj da radi po ceo dan, ako može prirodno da se zaštiti, utoliko bolje. Neko lepi na prozorima neku srebrenu foliju, pun ih je grad, ne razumem zašto to rade.

  13/Jun/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  Ivana

  Plisse komarnici su fenomenalna stvar za balkonska vrata. Izgledaju tako elegantno i odlično se uklapaju sa PVC stolarijom, a što je najvažnije komaraca i buba nema.

  26/May/2017

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.


Naši partneri