Moderni PVC prozori

BLOG

Moderni PVC prozori

Moderni PVC prozori

PVC kao sirovina za izradu prozora

PVC u svom lancu sadrži hlor i to ga svrstava u retku termoplastiku takvog sastava. Prisustvo hlora u lancu za posledicu ima veoma visoku tačku topljenja polivinil-hlorida, kako glasi pun naziv ovog polimera, tako da u slučaju požara PVC ispoljava osobinu samogasivosti.

Zbog svoje osobine da se lako razlaže na visokim temperaturama na hlorovodoničnu kiselinu (HCl) i korozivni gas koji se mogu dalje koristiti, odnosno upotrebljavati kao sirovine u nekim drugim procesima proizvodnje, PVC materijal ima relativno nisku cenu.

PVC se u potpunosti reciklira, poput stakla i papira, i pravi je prijatelj prirode jer zamenjuje proizvode od drveta što dovodi do smanjene seče šuma.

Dodatkom modifikatora, odnosno soli teških metala, raznih filera i aditiva u procesu proizvodnje PVC-a poboljšavaju se njegove karakteristike i tek nakon toga se PVC oblikuje u profil.

PVC profili

PVC profili mogu biti veoma različitog kvaliteta, a u suštini izgledati veoma slično. Potrebno je dobro se uputiti u kvalitet PVC profila kako bi znali prilikom kupovine da prepoznate manje kvalitetan proizvod, što uopšte nije lako. Bitno ja da PVC stolarija koju kupujete ne bude iz reciklaže i da proizvođač ima potrebne EU sertifikate, tako da uvek preporučujemo PVC profile renomiranih nemačkih proizvođača poput INOUTIC, REHAU, SALAMANDER…

Kvalitetni PVC profili se razlikuju po broju komora i imaju izuzetne izolacione karakteristike. U zavisnosti od vaših potreba, ali i mogućnosti birate  profil će vam odgovarati.

PVC prozori

Ozbiljne firme u procesu proizvodnje koriste isključivo kvalitetne PVC profile i same proizvode PVC prozore u svojim proizvodnim pogonima tako da nisu uslovljene dizajnom koji diktira dobavljač. One mogu prilagoditi prozore vašim potrebama u skladu sa vašim željama u pogledu oblika, boje, načina otvaranja ili kombinacije fiksnih i pokretnih delova prozora, ali i stakala kojima se vrši njihovo zastakljivanje.

Obično je povećanje energetske efikasnosti razlog zašto se vrši zamena dotrajale stolarije novom. Ali važno je naglasiti da samo kvalitetno proizvedeni prozori i pravilno ugrađeni će smanjiti vaše račune za potrošenu električnu energiju. Energetski efikasan PVC prozor je:

 • proizveden od kvalitetnog PVC profila,
 • sa ugrađenim kvalitetnim okovima koji imaju različit stepen sigurnosti u zavisnosti od položaja prozora koji se ugrađuje
 • zastakljen staklom koje obezbeđuje toplotnu i zvučnu izolaciju
 • pravilno ugrađen prozor.

Dodatni elementi PVC prozora

Moderne PVC prozore je gotovo nemoguće zamisliti bez dodatnih elemenata koji odavno predstavljaju stvarnu potrebu komfornog stanovanja, a ne luksuz ili dodatni trošak. Od senila svakako su najupotrebljivanije, bar na našim prostorima, roletne. Mogu biti unutrašnje i spoljašnje, raznih boja, a od materijala od kojih se izrađuju najčešće su zastupljeni PVC i aluminijum. Osim što služe za zatmljenje prostora, one štite i od vremenskih nepogoda ukoliko su ugrađene sa spoljne strane prozora ili vrata. 

U senila, osim roletni, spadaju i žaluzine, lamelne zavese, grilje.

Komarnike (mreže protiv insekata) svakako treba zbog njihovog značaja posebno izdvojiti. Moderni PVC prozori imaju u sebi ugrađene komarnike kojima se lako manipuliše, koji ostavljaju prozor slobodnim kada je to potrebno i aktiviraju se pružajući stopostotnu zaštitu u trenucima kada je ona neophodna. 

 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (2)

 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  nenad

  volim PVC stolariju zato sto je jeftina, zato sto je energetski efikasna, i zato sto je odrzavanje tako lako. Sta ces modernije od toga?

  30/Aug/2017
 • Komentari korisnika na PVC i ALU stolariju
  savo

  treba izbegavati PVC stolariju koja je izradjena od reciklirane sirovine.

  18/Aug/2017

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.


Naši partneri