Osnovni elementi pvc prozora

BLOG

Osnovni elementi pvc prozora

Osnovni elementi pvc prozora

Profili

 
Štok obezbeđuje vezu prozora sa zidom. Zajedno sa vezom krila međusobno i vezom krila međusobno i vezom krilo-ram najveći je izvor toplotnih gubitaka produvavanjem. Sve se ređe danas u praksi sreće izrada prozorskih otvora sa zubom, a upravo ovakva ugradnja uz dodatke raznih zaptivki može bitno da smanji produvavanje i toplotne gubitke kroz vezu prozor – zid.
Toplotni gubici kroz vezu krilo-krilo ili krilo-ram nastaju usled loše izrade prozora.
Kada se za izradu prozora koristi drvo koje nije postiglo stalni procenat vlage, pa kasnijim sušenjem zazori postaju mnogo veći od projektovanih u toku proizvodnje izrada elementa nije dovoljno precizna, tolerancije su suviše velike, korišćenje zaptivke (dodatni elementi) nisu dovoljno kvalitetne da odgovore stalnim promenama klimatskih uslova, brzo gube svoje prvobitne osobine, a time i funkciju.
Od bitnog je značaja za toplotne dobitke kroz prozor i učešće prečki u ukupnoj površini prozora jer direktno utiče na veličinu zastakljene površine. Pri izboru prozora koji su predviđeni da budu kolektori sunčevog zračenja i ovaj parametar treba uzeti u obzir.
 

Okovi

 
Okovi su elementi koji omogućuju pravilno funkcionisanje prozora. U cilju smanjenja toplotnih gubitaka i dobitaka putem produvavanja kroz vezu krilo-krilo i krilo-ram, okovi treba da obezbede njihovo dobro naleganje i čvrst spoj kada je prozor zatvoren.
Kao i prozori zaptivke se prave od različitih vrsta materijala i bitno utiču na funkciju prozora. PVC prozori najčešće ugrađivani u stambenim zgradama uglavnom se prave sa zaptivkama od gume. Usled lošeg kvaliteta gume neke zaptivke gube funkciju i time znatno pogoršavaju izolacione karakteristike prozora.
 

Staklo

 
Na toplotni bilans prozora staklo utiče dvojako. Usled velikog koeficijenta prolaza toplote ono je zimi mesto velikih toplotnih gubitaka, a zajhvaljujući providnosti je veliki izvor toplote i zimi kad je to poželjno, ali i leti kada je to sa apekta komfora ljudi neprihvatljivo. Staklo, kao i neke druge prozirne plastične materije ima osobinu da prenosi elektromagnetne talase samo određene talasne dužine dok je za ostale neprovidno. Sunčevo zračenje stiže do nas u vidu talasa čija je talasna dužina u opsegu 0,28mm – 3,0 mm, od kojih vidljivi deo spektra čine talasi dužine 0,38-0,76 mm. Zračenje talasne dužine manje od 0,4mm zove se ultraljubičasto , a veće talasne dužine od 0,8mm naziva se infracrveno i čovek ga oseća kao toplotu. Treba naglasiti da tela na niskim temperaturama zrače upravo talase velikih dužina.
 

Srodne teme (ključne reči)

Komentara (0)

Nema komentara. Budite prvi koji komentariše ovaj blog.

Želite da komentarišite ovaj blog?

PVC stolarija

MR PVC SISTEM D.O.O. sa ponosom nudi 4 različita sistema PVC prozora vrhunskog kvaliteta od kojih će jedan sigurno naći put do vašeg doma, čuvati toplinu i ukrašavati ga istom belinom i sjajem dugo godina.


Naši partneri