Savremeni PVC prozori – karakteristike

Savremeni PVC prozori – karakteristike

Za prozore se sa sigurnošću može reći da su kućni element sa najvećim značajem. Omogućavaju pogled, pružaju osećaj topline i udobnosti, predstavljaju izvor svetlosti, zaštitu od hladnoće, kiše, toplote, prljavštine i buke, a ukoliko su u njih ugrađena adekvatna stakla, štite i od prekomernog sunčevog zračenja.

Osobine PVC prozora

Kao osnovni materijal za proizvodnju PVC profila, od kojih se izrađuju prozori, koristi se tvrdi PVC koji se dobija od prirodne sirovine. U procesu proizvodnje dodaju se aditivi koji poboljšavaju karakteristike krajnjeg proizvoda. Na taj način PVC profili postaju otporni na udare, vatru i obezbeđuju proizvedenom PVC prozoru čvrstoću i dugotrajnost.

PVC prozori proizvedeni od kvalitetnog PVC profila u kombinaciji sa različitim, ali jednako kvalitetnim, staklima i metodama zastakljivanja ispunjavaju sve što priroda svojim geografskim i klimatskim uslovima zahteva od njih. To je razlog zašto su savremeni PVC prozori prozori idealan građevinski element za područja sa ekstremnim temperaturnim razlikama kao što je i teritorija naše zemlje, sa toplim letima i hladnim zimama, ali i sa oblastima u kojima često duva košava.

Ukoliko su PVC prozori proizvedeni od kvalitetnog PVC profila i ugrađeni na pravilan način, što je jednako bitno, oni će biti:

  • dugotrajni,
  • otporni na vremenske uticaje,
  • sa zadržanom funkcionalnošću (lako će se otvarati i hermetički zatvarati) i
  • laki za održavanje.

Energetska efikasnost

Sve pomenuto čini savremeni PVC prozor energetski efikasnim građevinskim elementom koji je izuzetnim odnosom kvalitet – cena osvojio tržište. Danas, kada je imperativ kako energetske gubitke svesti na nulu, kada svaki objekat mora imati energetski pasoš, polaže se posebna pažnja pri odabiru materijala koji se koristi za izgradnju objekata, ali i građevinskih elemenata koji se ugrađuju kako bi se ispoštovali svi zahtevi savremene gradnje. Kako se najveći energetski gubici ostvaruju kroz prozore, logično je da se posebna pažnja pri odabiru materijala, veličine i ugradnje upravo posvećuje njima.

Za savremene PVC prozore slobodno možemo reći ‘idealni’! Ispunjavaju pored funkcionalnih i sve estetske kriterijume i najzahtevnijih kupaca. Pored oblika, sada se mogu birati i različiti načini otvranja koji povećavaju njihovu funkcionalnost jer štede prostor, a u ponudi se nalaze u pravoj paleti boja.

Za razliku od drvenih prozora, PVC prozori se ne farbaju i laki su za održavanje. Dovoljno je samo ih očistiti krpom natopljenom u tečnost i oni će zablistati.

Kome poveriti posao zamene starih prozora?

Vaš novi PVC prozor će biti odličan toplotni i zvučni izolator ukoliko je izrađen od kvalitetnog PVC profila (višekomorna konstrukcija), ako je zastakljen odgovarajućim staklom (običan Termopan 4+16+4 ili staklo sa zaštitnim tzv. niskoemisionim filmom ili troslojno staklo i dr.), ali i ako su korišćeni kvalitetni okovi koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje prozora prilikom otvaranja i zatvaranja, ali i bezbednost objekta. I na kraju mora se novi prozor pravilno ugraditi. Sve prethodno pomenuto mogu realizovati samo firme koje pored kvalitetno krajnjeg proizvoda imaju i iskusne, obučene radnike.

Nameće se zaključak da cena ne sme biti jedini kriterijum pri odabiru firme kojoj ćete poveriti posao zamene dotrajale stolarije. Nekada jeftinije u startu bude mnogo skuplje kada se popravlja nakon napravljenih propusta. Ozbiljne firme daju garanciju i brinu o stepenu zadovoljstva svakog kupca i korisnika usluge.