PVC prozori Beograd

PVC prozori Beograd

Prozor je jedan od najbitnijih građevinskih elemenata na celom objektu. Odlikuje ga veoma važna uloga propuštanja Sunčeve energije u prostor i često je jedino mesto kroz koje dopire dnevna svetlost u prostoriju. Štiti od spoljnih uticaja (kiša, sneg, vetar), ali i toplotnih gubitaka.

Uzimajući u obzir činjenicu da se toplotni gubici kroz prozore ostvaruju i kada su zatvoreni, ali i kada su otvoreni prilikom provetravanja, dolazimo do podatka da se kroz ovaj građevinski element ostvaruje preko 50 procenata ukupnih toplotnih gubitaka zgrade. Treba dodati da se kroz njih ostvaruju i deset puta veći gubici u poređenju sa ostvarenim gubicima kroz zidove zgrade i jedino što se može zaključiti je da bez kvalitetnog prozora nema energetski efikasnog objekta.

Teritoriju Beograda karakteriše košava, veoma topla leta, zime sa temperaturama u minusu, veliki broj solitera, odnosno višespratnica sa stanovima koji se nalaze na udaru atmosferskih uticaja, stambeni objekti u neposrednoj blizini veoma prometnih i bučnih saobraćajnica, delovi grada sa velikom koncentracijom izduvnih gasova. I onda se nameće pitanje kako pronaći idealnu barijeru između naše stambene ili poslovne oaze i spoljašnje sredine koja može uspešno da nas zaštiti od svega pomenutog, a da pri tom ima pristupačnu cenu.

Biramo novi prozor

Ukoliko želimo da povećamo energetsku efikasnost objekta svakako ćemo krenuti sa zamenom starih, dotrajalih prozora kao mesta kroz koja se ostvaruju najveći toplotni gubici. Ali kako pravilno odabrati novi prozor, a da nam omogući

  • kvalitetnu svetlost u prostoriji,
  • zaštitu od atmosferskih uticaja,
  • buke i prljavštine,
  • prekomernog sunčevog zračenja,
  • nulte toplotne gubitke

a da ujedno budu zadovoljeni estetika i odnos kvalitet-cena. Nikada savremeni kupac nije u jednom proizvodu tražio i očekivao više. A idealan proizvod je svojim karatkteristikama osvojio tržiše. Gde god se okrenete možete videti PVC prozor. Ispunio je očekivanja, zablistao na objektima.

PVC prozori

Kvalitetni PVC prozori se izrađuju od PVC profila nekog od renomiranih svetskih proizvođača profila, u kombinaciji sa izolacionim staklom izuzetnih karakteristika i jednako kvalitetnim okovom. Svaka od pomenutih komponenti mora biti kvalitetna i pravilno ugrađena kako bi ispunjavala svoju funkciju.

PVC profili

PVC profili su otporni na vatru, čvrsti i dugotrajni. Jednostavni su za održavanje, a njihove izuzetne osobine dolaze do izražaju u ekstremnim uslovima. Višekomorna konstrukcija profila obezbeđuje njihovu čvrstinu i zaslužna je za izvanrednu izolaciju koja se postiže PVC prozorima. Na ovaj način se ponašaju isključivo kvalitetni PVC profili.

Staklo

Staklo zahvaljujući svojoj površini koju zauzima na prozoru smatra se i njegovim najbitnijim delom. U savremene PVC prozore se postavlja izolaciono staklo koje je sastavljeno od dve staklene ploče između kojih je prostor ispunjen gasom. Sve ostalo je nadogradnja i poboljšavanje osobina samog stakla. Postoje razne vrste stakla koje se koriste za zastakljivanje prozora u zavisnosti od želje i mogućnosti kupca ( LOW-E, Float staklo, Stopsol, Sigurnosna stakla i.t.d.)

Okov

Okov obezbeđuje pravilno funkcionisanje prozora, otvaranje i zatvaranje, zatim pravilno naleganje kada je prozor zatvoren, ali i omogućava različite načine otvaranja PVC prozora.

PVC prozori na objektu u Beogradu

Kako bi kao krajnji proizvod imali kvalitetan PVC prozor ugrađen na objektu u Beogradu koji štiti od košave, buke, prljavštine i predstavlja idealan toplotni izolator sve komponente koje se koriste u procesu proizvodnje PVC prozora (pvc profil, staklo i okov) moraju biti vrhunskog kvaliteta. Krajnji proizvod mora biti kvalitetno izrađen i ugrađen. Sam proces ugradnje pvc prozora podrazumeva demontiranje stare stolarije, pravilno uzimanje mera, često na veoma velikim visinama gde soliteri imaju određeno odstupanje od mirovanja (njihanje) i ugradnju novih prozora. Velika osetljivost celog procesa zamene stare stolarije čini ugradnju novih prozora jednim kompleksnim poslom za koji je potrebno veliko iskustvo i znanje.

Ali ukoliko budete pažljivi i posao poverite dokazanim profesionalcima, sa uživanjem ćete povremeno provetravati prostoriju i ponekad vlažnom krpom prebristai novi prozor.

I svakako ne zaboravite da zalijete cveće na podprozorskoj klupici uz napomenu da se crveno najlepše slaže uz beli PVC prozor, a ako se odlučite za neku od mnogobrojnih boja iz široke palete koju nudi PVC onda vašoj kreativnosti mašta je granica.