PVC stolarija – najčešći načini otvaranja

PVC stolarija – najčešći načini otvaranja

Način otvaranja kod prozora i vrata je veoma bitan kada su u pitanju estetski, funkcionalni i ekonomski aspekti, a utiče i na energetsku efikasnost objekta i pozitivno na aspekt zaštite životne sredine.
Postoji više načina otvaranja kod prozora i vrata o kojima smo i ranije pisali, ali sada navedemo one koji se najviše upotrebljavaju u praksi.

Okretno otvaranje

Vrši se oko krajnje vertikalne ose, može biti jednokrilno ili dvokrilno, prema spolja ili prema unutrašnjosti. Primenjuje se kod prozora i kod ulaznih vrata (kapije) svih vrsta stolarije (aluminijumske i PVC). Važno je da okov mora da bude izdržljiv i jak kako bi mogao da podnose težinu teškog i velikog krila. Otvaranje može da bude ručno i automoatski.

Nagibno otvaranje

Ovo otvaranje se vrši oko donje horizontalne ose, dosta ređe se koristi gornja horizontalna osa. Primenjuje se samo kod jednokrilnih prozora koji se delimično otvaraju i koja se koriste za prostorije koje se provetravaju (magacini, fabričke hale i slično). Neretko se postavljaju na velikim visinama, i kao bi se otvarali i zatvarali koriste se specijalni mehanizmi otvaranja koji mogu da budu:
  • ručni – sistem poluga,
  • električni ili
  • pneumatski.

Obratno otvaranje

Obratno otvaranje se vrši oko srednje horizontalne ili vertikalne osovine. Upotrebljava se kod svih vrsta prozora (drvene, aluminijumske i PVC), ali okov je unikatan za svaku vrstu i ne može da se kombinuje. Ovo otvaranje se sve manje koristi u savremenim prozorima, teško rešiti dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i izolaciju od buke i promene temperature.

Horizontalno klizno (šiber) otvaranje

Primenjuje se i kod jednokrilinih i dvokrilnih prozora i vrata na aerodromima, trgovačkim centrima, velikim poslovnim zgradama, hotelima i drugim većim zgradama, iako su se dobro pokazali i kod individualnih stambenih objekata.
Dobra strana im je što ne zauzimaju puno prostora, pošto se staklene površine pomeraju pomoću točkića koji klize po gornoj ili donjoj šini. Ukoliko je širina pokrenog krila manja od visine upotrebljava se gornja šina, ukoliko je širina pokretnog krila veća mogu se ugraditi obe šine. Još jedna dobra strana je što otvaranje i zatvaranje može relativno lako da se automatizuje u sisteme sa fotoćelijama i sličnim rešenjima.
Mana ovog otvaranje je što proizvodnja i montaža zahteva veliku stručnost i što je moguće zaleđivanje između pokretnog krila i rama (preporuka je da se ovo otvaranje koristi u područjimama gde nema oštre zime).

Vertikalno klizno (šiber) otvaranje

Ovo otvaranje može da bude jednokrilno ili dvokrilno i primenjuje se samo kod prozora. Najčešće se koristi u SAD. Kao i prethodno otvaranje ne zauzima mnogo površine za otvaranje. Sa ovim prozorima se veoma lako rukuje, ali zahteva veliku stručnost i preciznost pri montaži i proizvodnji. Mehanizam za otvaranje je komplikovan (sajle, točkići, protivtegovi i sl.) i zahteva redovno i temeljno održavanje.

Paralelno otklopno otvaranje

Primenju se samo kod prozora na strukturalnim i polustrkturalnim aluminijumskim fasadama https://www.mrpvcsistem.rs/aluminijumske-fasade. Otvaranje se vrši pomoću čeličnih makaza. Dobra strana je što ovi prozori omogućavaju idealno prirodno provetravanje, ali pri otvaranju je potrebna veća sila pošto automatizovano otvaranje je teško izvrsti.

Kružno karusel otvaranje

Za ovo otvaranje se koriste 4 krila, najčešće od sigurnosnog kaljenog stakla na čije krajeve su psotavljene četkice koji imaju izolacionu ulogu. Primenju je se kod ulaznih vrata u velikim javnim zgradama (bolnice, aerodromi, tržni centri, hoteli…), i mogu da budu pokretani ručno ili preko elektromotora.

Duplo lučno šiber otvaranje u cilindru

Koristi se kod ulaznih vrata u velikim objektima, koje mogu da budu jednokrilna, dvokrilna ili dvostruko dvokrilna.  Mehanizam za otvaranje je kružnog oblika i omogućava potpuno automoatsko otvaranje i zatvaranje. Koristi se dosta i kako bezbednosni sistem, gde se posetioci mogu zadržati zatvoreni u cilindru dok se izvrše bezbednosne provere.

Njihajuće otvaranje oko krajne vertikalne ose (klatno, kaubojska vrata)

Ovaskvo otvaranje se koristi za jednokrilna ili dvokrilna vrata (u manjem obimu i kod prozora) koja mogu da se otvaraju u oba pravca bez potrebe korišćenje ruku. Kod ovih vrata prostorije se fizički ne zatvaraju, ne postoji nikakvo dihtovanje, nego je prostor samo vizuelno razdvojen.

Zaključak

Da bi izabrani način otvranja ispunio sva očekivanja posebno je bitno da svi elementi, koji čine PVC stolariju, budu kvalitetni. Tako da nije samo kvalitetan PVC profil garant za kvalitetan PVC prozor ili vrata već i okov, dihtunzi, staklo i sve ostalo što čini stolariju mora biti izuzetno (renomirani proizvođač i kvalitetna ugradnja). Samo na taj način se obezbeđuje idealno naleganje građevinskog elementa, lako rukovanje sa njim i energetska efikasnost. Neka vam uvek bude valitet ispred cene i bićete zadovoljni!