PVC stolarija – niska cena, dobra izolacija

PVC stolarija – niska cena, dobra izolacija

Proizvodnja PVC profila

Polivinil-hlirid ili PVC je polimerni proizvod petrohemijske industrije. Zahvaljujući prisustvu hlora u svom lancu, tačka topljenja PVC-a je veoma visoka što za poslaedicu ima samogasivost materijala. PVC koji se upotrebljava za proizvodnju PVC profila dobija se dodavanjem aditiva koji poboljšavaju osobine prvobitne sirovine. Ali glavni uticaj na relativnu nisku cenu PVC materijala imaju proizvodi koji nastaju u procesu razlaganja ovog polimera, a to su hlorovodonična kiselina (HCl) i korozivni gas koji se mogu dalje koristiti u industrijskoj proizvodnji.

Dobra izolacija

Na našim prostorima je retka nova gradnja, tako da uglavnom kada se priča o izolaciji misli se na popravljanje karakteristika starih, energetski neefikasnih objekata, zgrada i kuća.

Kod novogradnje je sve jasno, vlasnik ili investitor je u obavezi da razmišlja o svim aspektima energetske efikasnosti jer objekat bez toga neće dobiti upotrebnu dozvolu.

Kod starije gradnje, situacija je kompleksnija jer je najteže i najskuplje prepravljati i popravljati zatečeno stanje, a posebno kada su materijalne mogućnosti ograničene.

PVC stolarija

Niska cena PVC profila od kojih se se izrađuje stolarija, izuzetne osobine materijala koje dopuštaju da se zadovolji estetski momenat i što je najvažnije izuzetna sposobnost toplotne i zvučne izolacije, su PVC stolariju stavili na lidersku poziciju kada je reč o najkorišćenijim građevinskim elementima. Kao prijatelj prirode jer zamenjuje drvo, svojom dugotrajnošću u upotrebi, postojanošću bez dodatne zaštite, mogućnošću da se reciklira PVC stolarija je postala nezamenjiva u procesu povećanja energestke efikasnosti objekata.

PVC prozori

PVC prozori su deo stolarije koji imaju višenamensku funkciju. To je često jedino mesto koje predstavlja izvor dnevne svetlosti u prostoriji, koje mora osim toplotne obezbediti i zvučnu izolaciju, ali i ulepšati prostor. Danas se prozori izrađuju u različitim oblicima, kružni, polukružni, sa kosinama i lukovima, osim toga mogu biti u čitavoj paleti boja, a da i dalje ispunjavaju svoju osnovnu funkciju.

PVC vrata

Vrata, bilo da se radi o ulaznim ili balkonskim, su svakako ukras svakog doma. Svojom površinom mogu predstavljati mesto velikih toplotnih gubitaka. PVC vrata su zadovoljila sve što se od vtrata očekuje:

  • izuzetna toplotna i zvučna izolacija,
  • bezbednost doma i
  • lako i dugotrajno rukovanje sa pravilnim naleganjem ukoliko su kvalitetno proizvedena i ugrađena.

Energetska efikasnost

Unapređenje energetske efikasnosti je već dugi niz godina vodeća tema u svetu građevinarstva. Znajući podatak da se najveći energetski gubici ostvaruju kroz dotrajale prozore, onda je potpuno jasno zašto je njihova zamena prvi korak vlasnika u cilju podizanja energetske efikasnosti.

Stalni rast cena energenata, trošenje dodatne energije za grejanje i hlađenje stanova, kuća, poslovnih prostora dovode do toga da se sve češće ugrađuje nova PVC stolarija. I mnogo puta ponovljena rečenica da ne postoji investicija koja je u potpunosti isplativa , kao zamena stare stolarije pokazala se kao potpuno tačna ali samo ako je nova kvalitetna i pravilno ugrađena.

Ugradnjom nove stolarije smanjuju se troškovi grejanja i hlađenja čime se doprinosi uštedi energije što za posledicu ima očuvanje životne sredine smanjenim zagađenjem vazduha i manjom eksploatacijom ograničenih prirodnih resursa.

Ugradnja PVC stolarije koja pruža dobru izolaciju

Da bi novi PVC prozori i vrata ispunjavali zahtev za dobrom izolacijom moraju na prvom mestu biti izuzetnog kvaliteta. Da bi poverili posao nekoj firmi, nikako pojedincu, morate biti sigurni da imaju kvalitetan PVC profil od koga se prave elementi, ali jednako kvalitetna stakla, okov koji obezbeđuje pravilno naleganje, odnosno lako otvaranje i zatvaranje bez zapinjanja, dodatnog guranja ili pronalaženja određenog ugla za otvraranje ili zatvranje prozora ili vrata.

A kada ste dobili odličan proizvod, firma koja ga ugrađuje mora proces ugradnje uraditi jednako kvalitetno. A to mogu samo firme sa dugogodišnjim iskustvom, koje opstaju na tržištu zahvaljujući kvalitetu svog rada i koje su sigurne u urađeno i kroz višegodišnju garanciju na proizvod i izvršene radove vam upravo to i dokazuju.

Sve mora biti gotovo savršeno da bi vaš račun na kraju godine bio smanjen.